Cum să înfrunți fantomele trecutului și balaurii viitorului

Cum să înfrunți fantomele trecutului și balaurii viitorului

Într-o lume în care trecutul și viitorul ne influențează constant, este esențial să învățăm să ne concentrăm asupra prezentului, locul unde avem puterea reală de a acționa. Această idee a fost ilustrată pentru prima dată de profesorul Ion Dafinoiu, care a folosit expresia „fantomele trecutului și balaurii viitorului” pentru a descrie cum ne afectează regretele și temerile.

Trecutul poate deveni o povară, alimentând vinovăția și regretele, în timp ce viitorul ne poate provoca anxietate prin întrebările „dacă nu voi reuși?” sau „dacă totul va merge prost?”. Deși este normal să reflectăm asupra acestor aspecte, rămânând blocați în ele ne împiedică să ne bucurăm de prezent.

Prezentul este comparat cu un far care ne ghidează prin furtuna gândurilor negative. Practicile de mindfulness ne învață să ne ancorăm în acest moment, fără a nega trecutul sau viitorul, dar oferindu-le o perspectivă echilibrată.

Povestea unui ceasornicar orb ilustrează perfect această idee. Acesta, deși a pierdut vederea, a continuat să repare ceasuri, învățând să asculte cu adevărat. În timp, oamenii au început să vină la el nu doar cu ceasuri stricate, ci și cu suflete obosite. Prezența sa și capacitatea de a asculta au adus alinare celor care îl căutau.

Pentru a ne întoarce în prezent, este util să ne așezăm confortabil, să ne observăm respirația și să ne întrebăm ce simțim în acel moment. Acceptarea emoțiilor este cheia pentru a trăi în prezent.

Întrebările de reflecție precum „Ce fantome ale trecutului mă afectează?” sau „Ce balauri ai viitorului mă sperie?” ne pot ajuta să ne clarificăm gândurile și să ne focusăm asupra prezentului. Este important să vedem acest moment ca un cadou, o oportunitate de a trăi și de a fi.

Informatii preluate si adaptate din: Zi de Zi Mures
Etichete: anxietate echilibru emoții mindfulness prezent reflecție trecut viitor
Autor: Radulescu Mihai