Înăsprirea datoriilor Italiei: recorduri îngrijorătoare în fața provocărilor economice

Înăsprirea datoriilor Italiei: recorduri îngrijorătoare în fața provocărilor economice

În luna aprilie, datoria publică a Italiei a crescut cu 30,1 miliarde euro față de luna precedentă. De asemenea, proporția datoriei deținute de investitorii străini a crescut de la 31,9% la 32,4%.

Conform datelor recente, ponderea datoriei publice deținută de Banca Centrală a Italiei a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, ajungând la 20,2%. În același timp, deținerile gospodăriilor italiene și ale companiilor non-financiare au scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 14,3%.

Italia se află sub incidența procedurii de deficit excesiv (EDP) și s-a angajat să reducă deficitul sub 3% din PIB până în 2026, precum și să înceapă diminuarea datoriei ca procent din PIB începând din 2027.

Analiștii avertizează că obiectivele Italiei privind scăderea deficitului bugetar devin din ce în ce mai dificile, având în vedere prognozele de creștere economică mai scăzute. Se estimează că datoria publică a Italiei va atinge aproape 138% din PIB în 2026, comparativ cu 135,3% din PIB anul trecut și 134,6% din PIB în 2023.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: Banca Centrală datorie publică deficit economie Italia
Autor: Petronela Alina