Protestele din educație: Sindicatele își exprimă nemulțumirea față de măsurile guvernamentale

Protestele din educație: Sindicatele își exprimă nemulțumirea față de măsurile guvernamentale

Federațiile sindicale din educație, inclusiv Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret" și Federația Națională Sindicală "Alma Mater", au anunțat organizarea unor proteste în unitățile de învățământ preuniversitar și superior, inclusiv în biblioteci și institute de cercetare. Aceste acțiuni se vor desfășura miercuri, când membrii de sindicat vor purta banderole sau ecusoane distinctive.

Sindicatele au subliniat că, în cazul în care aceste proteste vor fi ignorate de viitorul Guvern, acesta ar putea să se confrunte cu acțiuni de protest pe termen lung. Reacția vine în urma unor propuneri de măsuri venite din partea unui grup de lucru de la Cotroceni, care vizează reducerea drepturilor salariale ale cadrelor didactice, în contextul deficitului bugetar.

Printre criticile aduse se numără și creșterea normei didactice, considerată de sindicate ca fiind iresponsabilă, având în vedere că cadrele didactice sunt deja suprasolicitate. Sindicatele cer menținerea normei actuale și o analiză aprofundată a condițiilor de muncă pentru a asigura un echilibru între volumul de muncă și eficiența didactică.

De asemenea, sindicatele atrag atenția asupra posibilelor efecte negative ale reducerii pragului salarial pentru voucherele de vacanță și indemnizația de hrană, care ar putea afecta negativ puterea de cumpărare a personalului didactic, în special a celor aflați la început de carieră.

Eliminarea indemnizației pentru titlul științific de doctor a fost de asemenea criticată, sindicatele considerând că aceasta reflectă lipsa de interes a Guvernului pentru încurajarea performanței și a calității în educație. Reducerea personalului din institutele de cercetare ar putea duce la colapsul acestora, afectând cercetarea și inovația.

Cadrele didactice sunt îngrijorate și de propunerile ce vizează modificarea statutului de titular în educație, care ar putea impune desfășurarea activităților pe o durată zilnică de 8 ore în unitățile de învățământ.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: drepturi salariale educație măsuri guvernamentale proteste sindicate
Autor: Paraschiv Dumitru