Guvernul României a decis reducerea sporului pentru condiții vătămătoare, diminuându-l de la 15% din salariul de bază, cu un plafon de 1.500 de lei brut, la 300 de lei brut începând cu 1 iulie. Această schimbare se traduce printr-un venit suplimentar net de doar 174 de lei.
Decizia a dus la proteste masive, mii de angajați din diverse instituții, inclusiv Ministerul Finanțelor și ANAF, exprimându-și nemulțumirea. Funcționarii de la Ministerul Proiectelor Europene au afișat mesaje precum „Nu noi am creat criza” pentru a sublinia impactul negativ asupra veniturilor lor.
Sindicatele estimează că această măsură ar putea genera scăderi lunare de venituri de până la 1.200 de lei pentru zeci de mii de oameni, iar guvernul a calculat o economie anuală de 2,7 miliarde de lei din aceste reduceri, care vor fi în vigoare până în decembrie 2026.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a justificat măsurile spunând că România a trăit iluzia unei economii în expansiune, argumentând că trebuie să se reducă cheltuielile. De asemenea, a fost anunțată o reducere a concediului suplimentar pentru angajații care lucrează în condiții vătămătoare.
Guvernul va analiza și alte 200 de sporuri din sistemul bugetar, care costă anual bugetul aproape 14 miliarde de lei. Premierul Ilie Bolojan a menționat că sporurile vor fi corelate cu performanța, în special în cazul celor asociate proiectelor finanțate din fonduri europene.