„Am fost investiţi cu o misiune de către poporul nostru, iar o parte a acestei misiuni constă în a avea o relaţie bună cu ţara dumneavoastră. Ţin, deci, să vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră”, i-a declarat preşedintele american liderului german în Biroul Oval.
Friedrich Merz i-a oferit un exemplar înrămat al certificatului de naştere al bunicului său, Frederick (Friedrich) Trump, născut în Germania în 1869.
MERZ: Mâine este aniversarea Zilei D, când americanii au încheiat un război în Europa.
TRUMP: Aceasta nu a fost o zi plăcută pentru dumneavoastră? Nu este o zi grozavă.
MERZ: Aceasta a fost eliberarea ţării mele de sub dictatura nazistă.
Preşedintele american i-a făcut complimente pentru germana sa fluentă.
Celelalte subiecte de discuție
„Ştiu că în prezent cheltuiţi mai mulţi bani cu apărarea, mult mai mulţi bani, şi este un lucru bun”, a declarat Donald Trump, care le cere constant aliaţilor săi din NATO să depună eforturi suplimentare.
Cancelarul german a promis să respecte cerinţa americană de a creşte cheltuielile pentru apărare şi securitate în cadrul Alianţei la 5% din PIB până la începutul lui 2030.
Trump nu a atacat în mod direct invitatul său în privinţa problemei delicate a excedentului comercial, iar Merz s-a abţinut să sublinieze divergenţele legate de conflictul generat de invazia rusă a Ucrainei din 2022.
Merz a reuşit să-l flateze pe Trump, care este foarte receptiv la laude.
„Ştiţi că ne-am oferit sprijinul Ucrainei şi că încercăm să creştem presiunile asupra Rusiei”, a declarat cancelarul german, aflat de o lună în fruntea primei economii europene.
Donald Trump nu a răspuns la această sugestie voalată de a impune noi sancţiuni asupra Moscovei.
Friedrich Merz: Germania va sprijini producția de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, fără restricții privind țintele.
Reacții și implicații
„Alianţa noastră cu Statelor Unite a fost, este şi va rămâne de o importanţă capitală în securitatea, libertatea şi prosperitatea Europei”, a afirmat Friedrich Merz înainte de a pleca la Washington.
Cancelarul german nu a fost supus umilinței la care au fost expuși președinții Ucrainei și Africii de Sud.
Bătălia comercială a fost evident în centrul vizitei sale, cu câteva săptămâni înainte ca preşedintele american să ameninţe cu impunerea unor taxe vamale de 50% asupra produselor europene, o amenințare pentru o economie germană deja slăbită.
Merz a avertizat, înainte de vizita sa la Washington, că Germania, a treia economie mondială, nu se va prezenta ca un „cerşetor”.