Negocierile cu Rusia: Ucraina se confruntă cu pierderi teritoriale semnificative

Negocierile cu Rusia: Ucraina se confruntă cu pierderi teritoriale semnificative

Medinski, consilier al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că "cu Rusia este imposibil să duci un război lung", evocând războiul de 21 de ani dintre Rusia și Suedia din secolul XVIII ca dovadă a capacității țării sale de a câștiga în confruntări prelungite, conform unor informații de la Reuters.

Consilierul lui Putin a afirmat: "Vrem pace". Această declarație apare în contextul în care în Rusia sunt arestați cei care promovează ideea de pace. De exemplu, cu trei zile în urmă, un locuitor din Moscova a fost reținut la Sankt Petersburg pentru că a inscripționat lozinca pacifistă "Pace lumii" în locuri publice. Acesta riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru "acte de vandalism". Lozinca "Pace lumii" a fost foarte populară în perioada sovietică, în special la manifestațiile de 1 mai și 7 octombrie.

Medinski a comparat conflictul din Ucraina cu un război între frați: "Dacă Ucraina continuă să fie condusă de interesele naționale ale altora, vom fi forțați să răspundem". El a subliniat că Kievul nu ar trebui să se orienteze spre Occident, ci să accepte oferta Moscovei.

Ministerul ucrainean de Externe a reacționat: Purtătorul de cuvânt al MAE, Gheorghi Tihii, a afirmat că dacă Federația Rusă este considerată un "frate", atunci este doar Cain, care "ține deja piatra în mână".

În același timp, unele surse din mass-media ucraineană remarcă faptul că, în paralel cu reluarea negocierilor dintre Moscova și Kiev, Rusia a demarat o nouă operațiune ofensivă în Ucraina. Trupele ruse și-au intensificat atacurile în regiunile Donețk, Sumî și Harkov, apropiindu-se de regiunea Dnipropetrovsk și desfășurând atacuri masive asupra orașelor ucrainene.

Planurile lui Putin pentru finalul anului: Conform unor surse apropiate Kremlinului, Putin nu are nicio intenție să pună capăt conflictului. El speră că până la sfârșitul anului armata sa va reuși să străpungă apărarea ucraineană și să ocupe complet regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, pe care le-a anexat în septembrie 2022, dar care nu sunt controlate în totalitate. De asemenea, Putin a dat ordin pentru crearea unei "zone tampon de securitate" de-a lungul frontierei ruso-ucrainene, în regiunile Harkov și Sumî.

Moscova solicită Ucrainei, pe lângă cedarea celor patru regiuni ucrainene anexate și a Crimeei, să renunțe la aderarea la NATO, să accepte limitarea forțelor sale armate și să pună capăt mobilizării.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: negociere război Rusia teritoriu Ucraina
Autor: Paraschiv Dumitru