Mai 2025: o lună record de căldură și implicațiile schimbărilor climatice

Mai 2025: o lună record de căldură și implicațiile schimbărilor climatice

Conform Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene (C3S), luna mai 2025 a fost doar cu un grad Celsius mai rece decât luna mai 2024, devenind astfel a doua cea mai călduroasă lună mai înregistrată vreodată. Această perioadă a marcat, de asemenea, a doua cea mai caldă primăvară (martie-mai) din emisfera nordică, cu temperaturi medii globale cu 1,4°C mai mari comparativ cu perioada preindustrială (1850–1900), moment în care utilizarea combustibililor fosili a început să fie extinsă.

Aceasta reprezintă o întrerupere a unei serii impresionante de 21 de luni din ultimele 22, în care temperatura medie globală a depășit pragul de 1,5°C față de nivelurile preindustriale. Totuși, cercetătorii subliniază că această „pauză” este probabil temporară.

„Chiar dacă acest lucru oferă o ușoară relaxare pentru planetă, ne așteptăm ca pragul de 1,5°C să fie depășit din nou în curând, pe măsură ce sistemul climatic continuă să se încălzească”, a declarat Carlo Buontempo, directorul C3S.

Principala cauză a încălzirii globale

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili sunt principalele vinovate pentru schimbările climatice. Anul trecut a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor.

Un studiu publicat recent a demonstrat că schimbările climatice cauzate de activitățile umane au intensificat valul de căldură record din Islanda și Groenlanda în luna mai, cu aproximativ 3°C mai mult față de cum ar fi fost în mod natural, accelerând topirea calotei glaciare din Groenlanda.

„Chiar și națiunile cu climă rece se confruntă cu temperaturi fără precedent”, a declarat Sarah Kew, coautoare a studiului și cercetătoare la Institutul Meteorologic Regal al Țărilor de Jos.

Pragul global de 1,5°C este limita de încălzire pe care țările s-au angajat să o evite prin Acordul de la Paris, pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Deși tehnic acest prag nu a fost încă depășit (referindu-se la o medie multianuală), mulți cercetători consideră că obiectivul nu mai este realist și solicită o reducere rapidă a emisiilor de CO₂ pentru a limita depășirea și efectele extreme ale încălzirii globale.

Datele C3S sunt disponibile din 1940, fiind corelate cu înregistrările globale ce datează din 1850.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: C3S Groenlanda încălzire globală schimbări climatice temperaturi record
Autor: Paraschiv Dumitru