Fructul care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale mai eficient decât reducerea sodiului

Fructul care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale mai eficient decât reducerea sodiului

Aproape o treime dintre adulții din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială, o afecțiune care poate conduce la probleme grave, precum bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și demența.

În prezent, recomandările medicilor pentru pacienții cu hipertensiune se concentrează pe reducerea sodiului din dietă. Cu toate acestea, un studiu recent publicat în American Journal of Physiology-Renal Physiology sugerează că adăugarea alimentelor bogate în potasiu, cum ar fi bananele, ar putea avea un impact mai semnificativ asupra reglării tensiunii arteriale în comparație cu simpla reducere a sodiului.

„De obicei, când avem hipertensiune arterială, ni se recomandă să consumăm mai puțină sare”, subliniază Anita Layton, unul dintre autorii studiului de la Universitatea din Waterloo. „Cercetările noastre sugerează că adăugarea unor alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele sau broccoli, ar putea influența pozitiv tensiunea arterială mai mult decât simpla reducere a sodiului.”

Sodiul și potasiul: electroliți esențiali pentru organism

Sodiul și potasiul sunt electroliți esențiali pentru transmiterea semnalelor electrice către mușchi și pentru diverse alte funcții vitale, inclusiv retenția de apă. Studiul arată că un raport mai mare de potasiu față de sodiu în dietă ar putea fi mai eficient în scăderea tensiunii arteriale decât reducerea exclusivă a sodiului.

Deși cercetările anterioare au demonstrat că un aport mai mare de potasiu ajută la controlul tensiunii arteriale, nu s-a stabilit până acum echilibrul optim între potasiu și sodiu.

„Deși relația dintre consumul excesiv de sodiu și hipertensiunea arterială este bine cunoscută, beneficiile unui aport mai mare de potasiu au fost, istoric, mai puțin discutate”, afirmă cercetătorii.

Hipertensiunea, o problemă în societățile industrializate

Studiul utilizează un model matematic specific sexului pentru a evalua modul în care raportul dintre potasiu și sodiu influențează organismul. Rezultatele arată că bărbații sunt mai predispuși la dezvoltarea hipertensiunii arteriale decât femeile premenopauzale, dar răspund mult mai bine la un raport crescut de potasiu față de sodiu.

„Oamenii primitivi consumau multe fructe și legume, iar sistemele noastre de reglementare a corpului ar fi evoluat pentru a funcționa optim cu o dietă bogată în potasiu și săracă în sodiu”, explică Melissa Stadt, alt autor al studiului.

„Astăzi, dietele occidentale tind să fie mult mai bogate în sodiu și mai sărace în potasiu, ceea ce ar putea explica de ce hipertensiunea arterială este predominantă în societățile industrializate, în contrast cu societățile izolate”, adaugă Melissa Stadt, doctorand la Universitatea din Waterloo.

Sursa stire:
Etichete: banane dietă sănătoasă hipertensiune arterială potasiu sănătate cardiovasculară sodiu studiu medical
Autor: Paraschiv Dumitru