Într-o descoperire arheologică majoră, cercetătorii români au anunțat luni găsirea unor artefacte valoroase în situl necropolei din orașul antic Callatis, localizat în actuala Mangalia.
Aceste artefacte, datând din secolul III î.e.n., au o semnificație culturală excepțională și vor fi incluse în Tezaurul României. Printre aceste bunuri se numără bijuterii de aur, exemplare rare în țară.
Reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României au comunicat despre descoperirile făcute cu ocazia cercetărilor arheologice sistematice. Aici, au fost identificate podoabe din aur, sticlă și bronz, incluzând trei cununi funerare din bronz aurit și două sarcofage cu detalii sculptate din calcar și marmură.
Movila funerară, cea mai mare din sudul Dobrogei, are o înălțime de 12 metri și un diametru de 70 de metri, fiind un reper important în peisajul marin. Aceasta aparține unei familii influente de greci din Callatis, ce a avut legături cu modelele religioase și politice macedonene.
Cavoul, bine conservat, a fost descoperit la o adâncime de 9 metri și este o dovadă a măiestriei arhitectului care l-a construit. Deși a fost jefuit aproape imediat după realizare, movila a fost reparată și extinsă simbolic, cu ofrande ce includeau consum de alcool.
Artefactele recent descoperite reflectă epoca „strălucitoare și sofisticată” a orașului Callatis, ce a fost un important centru comercial și cultural la Marea Neagră în perioada secolelor IV-III î.e.n.
Cercetările arheologice au fost realizate în cadrul Proiectului Kalla, inițiat în 2017, și au fost susținute prin fonduri de la Ministerul Culturii. O sinteză a descoperirilor va fi prezentată în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, în septembrie 2025.