Agenția de rating Fitch a avertizat că reducerea deficitului bugetar al României este strâns legată de stabilitatea politică. Într-un comunicat recent, Fitch a subliniat că consolidarea fiscală va influența creșterea economică, iar riscurile asociate cu implementarea măsurilor nu trebuie ignorate.
Coaliția guvernamentală actuală, formată din două partide principale, a convenit ca premierul Ilie Bolojan să cedeze funcția unui nou prim-ministru din rândul social-democraților în 2027, ceea ce ar putea schimba dinamicile fiscale pe termen lung.
Guvernul are în vedere majorarea taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a impozitelor pe dividende, cu un impact bugetar estimat de 1,1% din PIB în acest an și de 3,5% în 2026. Aceste măsuri sunt programate să intre în vigoare începând cu luna august.
Instabilitatea politică din România, accentuată de alegerile prezidențiale anulate, a dus la o creștere a deficitului bugetar la peste 9% din PIB în anul precedent. Cu toate acestea, activele financiare s-au stabilizat la finalul lunii iunie, după anunțul noii coaliții de majorări fiscale.
Partidele din guvern, însă, sunt reticente în aplicarea acestor măsuri fiscale, care au stârnit critici din partea sindicatelor și au dus la proteste ale angajaților din sectorul public. În plus, există deja dezacorduri între partide cu privire la impozitul pe venit.
Fitch, care evaluează România la un nivel slab de rating de investiții cu perspectivă negativă, va revizui ratingul pe 15 august. Agenția a subliniat că măsurile de consolidare fiscală vor influența perspectivele fiscale ale țării și stabilitatea datoriei publice.
Pe de altă parte, procedura de deficit excesiv ar putea acționa ca o ancoră politică, iar România a reușit să atragă fonduri de pe piața internațională de obligațiuni, emitând obligațiuni în valoare de 5 miliarde EUR, cu cerere puternică din partea investitorilor.