Schimbări majore în educație: aproape 900 de directori ar putea fi afectați de noile reglementări

Schimbări majore în educație: aproape 900 de directori ar putea fi afectați de noile reglementări

Conform unui proiect de lege fiscal-bugetară, cunoscut sub denumirea populară de „Legea Bolojan”, pragul minim de elevi necesar pentru ca o școală să beneficieze de personalitate juridică va crește de la 300 la 500. Aceasta înseamnă că, în cazul în care nu se atinge acest număr, unitățile de învățământ nu vor mai avea conducere proprie și vor fi integrate într-o altă școală, posibil dintr-o localitate diferită.

Ministrul educației, Daniel David, a explicat că această modificare are scopul de a reduce fragmentarea sistemului educațional, care actualmente include multe unități mici. Prin creșterea numărului minim de elevi, se estimează că aproximativ 900 de poziții de directori vor fi eliberate. Aceștia nu vor rămâne fără loc de muncă, ci vor reveni la activitatea didactică.

Proiectul modifică articolul 16 din Legea educației nr. 198/2023, stabilind criterii mai stricte pentru obținerea personalității juridice a școlilor și grădinițelor. Astfel, unitățile de învățământ vor avea personalitate juridică dacă îndeplinesc următoarele condiții:

  • Minimum 500 de elevi pentru școlile obișnuite (gimnazii și licee)
  • Minimum 500 de copii pentru școlile care acoperă toate ciclurile de învățământ
  • Minimum 250 de copii pentru grădinițe
  • Minimum 200 de copii pentru creșe
  • Minimum 300 de elevi pentru școlile postliceale
  • Minimum 50 de copii pentru școlile speciale

De asemenea, noile reglementări vor modifica și atribuțiile directorilor care vor rămâne în funcție. Aceștia vor avea o normă de predare de 14 ore pe săptămână, în loc de 6, și nu vor mai putea beneficia de ore suplimentare plătite. Această schimbare ar putea afecta și profesorii care ocupau posturi lăsate libere de către directori, aceștia fiind nevoiți să revină la normele anterioare.

În prezent, în România, există aproximativ 9.000 de directori și directori adjuncți în sistemul public de educație, iar Legea Bolojan ar putea reduce acest număr cu aproape 10%.

Informatii preluate si adaptate din: Timis Online
Etichete: Bolojan directori educație învățământ legislație reformă școli
Autor: Radulescu Mihai