Consiliul Județean Timiș a alocat, în acest an, o sumă de 3,2 milioane de lei pentru manifestările incluse în programul „Tim Cultura”, o scădere semnificativă față de anii anteriori. Comparativ, în 2024, suma a fost de 6,1 milioane lei, iar în 2023, când Timișoara a avut onoarea de a fi Capitală Culturală Europeană, finanțarea a atins valoarea de 7,2 milioane de lei.
Opera Națională Română din Timișoara beneficiază de 43.990 de lei pentru organizarea Festivalului de Operă și Operetă, ajuns la a XX-a ediție. De asemenea, Teatrul German de Stat primește 30.250 de lei pentru proiectul „Impuls Teatru”, iar Teatrul Maghiar de Stat are alocați 13.000 de lei pentru un turneu teatral dedicat copiilor din județ.
Reprezentanții Operei Naționale Române din Timișoara au anunțat că Festivalul de Operă și Operetă din Parcul Rozelor va avea loc în perioada 4–7 septembrie 2025, marcând o ediție aniversară specială. Anul acesta, festivalul va include pentru prima dată un preambul, cu serate muzicale, ateliere interactive și tururi ghidate în Palatul Culturii, oferind ocazia de a descoperi culisele operei și secretele scenei.
În plus, trei proiecte culturale organizate de ONG-uri primesc câte 150.000 de lei: „Rădăcini cu viitor, Banatule, loc de dor”, un proiect al Asociației Timișoara Film Society, Festivalul înghețatei bune organizat la Muzeul Satului de Asociația „Inima îți vorbește”, și Festivalul Poveste Folk, derulat de Asociația Evenimente cu Valoare Adăugată.
Fundația Academică Culturală Timișoara primește aproape 112.000 de lei pentru a organiza, în octombrie, concertul din Peștera Românești, iar Asociația My Banat beneficiază de 50.000 de lei pentru a organiza Sărbători de iarnă la Conacul Mocioni.
În total, 14 organizații neguvernamentale primesc finanțare de la Consiliul Județean Timiș pentru proiecte culturale, artistice sau educaționale, în valoare totală de 1,2 milioane lei.
Primăriile din Timiș sunt alocate, în acest an, 806.500 lei, care vor fi folosiți pentru diverse manifestări locale, precum rugi și competiții gastronomice. Cea mai mare finanțare din această categorie se acordă comunei Tomești, cu 50.000 de lei pentru „Nedeea românilor de pretutindeni”.
În cadrul cooperării transfrontaliere din zona DKMT, sunt sprijinite cinci proiecte, în valoare totală de 162.000 de lei, inclusiv Tabăra de dansuri și tradiții românești de la Tomești și Festivalul Internațional de Tamburași de la Diniaș.
Grădinițele, școlile și liceele din Timiș primesc 181.100 lei pentru proiecte cultural-educative, iar alte aproximativ 175.000 de lei sunt destinate editării de cărți și reviste online.
Cu un buget de 500.000 de lei, sunt finanțate 12 proiecte axate pe educație nonformală, formare profesională și divertisment, precum Game On! Festival și SUNSCAPE Festival.
Detalii suplimentare despre proiectele finanțate prin programul „Tim Cultura 2025” pot fi consultate pe site-ul oficial.