Premierul Ilie Bolojan, împreună cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a făcut publice vineri planurile de reformă pentru administrația publică locală. Aceste măsuri includ:
- Limitarea numărului de angajați în primării și consilii județene, în funcție de populație și complexitatea administrativă.
- Implementarea unei grile unice de salarizare în localitățile care nu pot acoperi din propriile venituri cheltuielile de personal.
- Reorganizarea poliției locale, cu scopul de a reduce numărul de posturi și de a elimina suprapunerile cu Poliția Națională.
- Posibilitatea ca funcționarii, precum contabili și bibliotecari, să lucreze pentru mai multe unități administrativ-teritoriale (UAT-uri).
- Reducerea posturilor din cabinetele aleșilor locali și demnitarilor.
- Finanțarea de la bugetul de stat va fi permisă doar pentru proiectele avansate, celelalte fiind supuse reevaluării.
Premierul a subliniat că aceste măsuri au ca scop eficientizarea administrației locale, sporirea responsabilității, descentralizarea și digitalizarea. Ministrul Cseke a estimat că vor fi eliminate „zeci de mii de posturi”, având în vedere că doar 374 din cele 3.228 de UAT-uri pot susține salariile angajaților din venituri proprii.
De asemenea, Mihai Jurca, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, a anunțat că 40% din posturile instituției vor fi desființate. Reforma administrației locale face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri fiscale, care vizează și alte instituții precum ANAF, companiile și băncile de stat, dar și domeniul sănătății și pensiile speciale.