În cadrul ședinței Consiliului Local Sibiu din 26 iunie, Florentina Țigăieliu a semnalat o situație alarmantă referitoare la un imobil administrat de SC Urbana SA, situat pe strada Înfrățirii, nr. 23. Această clădire, deținută în majoritate de stat, are un perete calcan de 16 metri care se află într-o stare avansată de degradare, generând un risc semnificativ pentru locuitorii din zona respectivă.
Florentina Țigăieliu a declarat că „peretele prezintă crăpături masive pe o lungime de 9 metri, cu fisuri și fracturi, iar există riscuri de desprindere a tencuielii și a cărămizilor.” Aceasta a subliniat că situația pune în pericol atât proprietatea sa, cât și siguranța persoanelor din apropiere.
O expertiză tehnică efectuată pe 17 aprilie 2024 a confirmat gravitatea situației, după o sesizare inițială din iulie 2023. De asemenea, se știe că prima reclamație referitoare la acest perete a fost înregistrată în 2001, ceea ce sugerează o problemă neglijată de peste două decenii.
Documentele și sesizările au fost transmise Primăriei Sibiu și SC Urbana, dar soluțiile nu au fost implementate, în ciuda amenzilor primite și a presiunilor din partea autorităților locale.
În decembrie 2024, SC Urbana a anunțat că a realizat un proiect de arhitectură pentru obținerea unei autorizații de construire, dar aceasta nu a fost solicitată până acum. Pe 4 martie 2025, muncitorii au început lucrări provizorii de protecție, dar autorizația continuă să lipsească.
Florentina Țigăieliu a menționat că a primit somații din partea SC Urbana, descriind aceste acțiuni ca fiind abuzive. „Până acum, autorizația nu a fost cerută, iar somațiile au fost un abuz de putere continuu,” a spus aceasta.
Directorul SC Urbana, Mircea Ovidiu, a recunoscut că problema este veche, dar a contestat gravitatea situației actuale, subliniind că nu au existat degradări recente semnificative. El a adăugat că, având în vedere că peretele este în coproprietate, vecinul ar trebui să se implice în rezolvarea problemei.