Federația Patronatelor din Turismul Românesc a solicitat noului guvern să mențină cota redusă de TVA de 9% pentru serviciile de cazare și pentru „meniul zilei” din restaurante. Această măsură este considerată esențială, deoarece o majorare a TVA-ului ar putea duce la pierderea a 4.500 de locuri de muncă pentru fiecare punct procentual în plus.
În cadrul unei analize efectuate de FPTR, s-a evidențiat că cinci confederații patronale care nu sunt reprezentative, dar care includ multe federații semnificative, nu au fost consultate în legătură cu măsurile de redresare economică. Aceste confederații reprezintă aproximativ 85% din angajații din economia națională, excluzând sectorul bugetar.
FPTR a subliniat că măsurile adoptate au fost susținute doar de două confederații reprezentative pentru 15% din angajați, ceea ce ar putea crea o situație economică precariousă. Organizația avertizează că austeritatea propusă în programul de guvernare ar putea diminua puterea de cumpărare a populației și ar putea conduce la falimente în rândul micilor și mijloacelor întreprinderi.
Sectorul turistic din România angajează peste 200.000 de persoane. FPTR estimează că o creștere a TVA-ului ar afecta grav acest sector, în contextul în care costurile operaționale au crescut semnificativ. De exemplu, prețul energiei electrice pentru IMM-uri a crescut cu peste 27% în ultimii doi ani, iar gazele naturale cu 19%. Aceste creșteri afectează hotelurile și restaurantele, în special în ceea ce privește costurile de funcționare.
În plus, FPTR a propus măsuri specifice, precum definirea clară a „meniului zilei” ca un produs cu maximum 50 de lei, servit între orele 12:00-16:00, și constituirea unui grup interministerial pentru a monitoriza impactul măsurilor fiscale pe termen trimestrial.