Somnul neregulat: impactul asupra regenerării musculare și îmbătrânirii accelerate

Somnul neregulat: impactul asupra regenerării musculare și îmbătrânirii accelerate

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la King’s College London a scos la iveală efectele negative ale somnului neregulat asupra sănătății musculare. Conform cercetării, perturbarea ritmului natural de somn poate accelera procesul de îmbătrânire a mușchilor și diminua forța fizică pe termen lung.

Publicată în revista PNAS, cercetarea arată că fiecare celulă musculară are un ceas biologic propriu, care reglează procesul de reparare și creștere a mușchilor. Acest mecanism intern este responsabil pentru eliminarea proteinelor deteriorate și pentru construirea de țesuturi noi pe timpul nopții.

Însă, atunci când acest ritm este perturbat — cum se întâmplă, de exemplu, la persoanele care lucrează în ture sau au un program de somn neregulat — procesul de curățare nocturnă nu mai funcționează eficient.

Cercetătorii au testat teoria pe pești zebră, care împărtășesc 70% din genele cu oamenii. Deși inițial mușchii acestora păreau normali, după doi ani de observații, s-au constatat modificări evidente: mușchii erau mai scurți, cu o greutate mai mică și o capacitate de înot mult diminuată, asemănătoare cu simptomele sarcopeniei, o afecțiune caracterizată prin pierderea treptată a forței musculare asociată cu îmbătrânirea.

Perturbarea repetată a ceasurilor musculare poate avea efecte dăunătoare pe termen lung asupra modului în care mușchii se repară și se mențin, crescând riscurile de sarcopenie și mobilitate redusă.

Cercetătorii speră ca aceste descoperiri să contribuie la dezvoltarea unor tratamente care să protejeze persoanele cu program de somn neregulat. Targetarea unor proteine specifice ar putea ajuta la restabilirea echilibrului ceasului muscular.

Informatii preluate si adaptate din: Ora de Sibiu
Etichete: îmbătrânire regenerare musculară sănătate somn neregulat studiu
Autor: Radulescu Mihai