Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri, să prelungească cu 30 de zile mandatele de arestare preventivă pentru trei membri ai grupării condusă de Horațiu Potra: Ioan Lup, Andrei Florin Lup și Manfred Ioan Hauptman. De asemenea, alți 11 membri ai grupului au primit prelungirea măsurii de arest la domiciliu.
În prezent, Horațiu Potra este căutat la nivel internațional, iar autoritățile române nu au informații clare despre locația sa, conform declarațiilor ministrului Justiției, Radu Marinescu. Acesta a menționat că statul român colaborează cu autoritățile internaționale și Interpol pentru executarea mandatului de arestare, desfășurând căutări într-o varietate de locații, inclusiv în Emiratele Arabe Unite, care a fost o pistă investigată, dar neconfirmată.
Investigația a început la sfârșitul lunii februarie, odată cu perchezițiile efectuate în județele Sibiu, Mureș, Timiș, Ilfov și Cluj, într-un dosar care vizează finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Călin Georgescu, constituirea unei organizații cu caracter fascist și promovarea cultului persoanelor responsabile de genocid.
În locuințele lui Potra și ale asociatilor săi, autoritățile au descoperit un arsenal considerabil, inclusiv 10 grenade defensive, 19 grenade ofensive, un lansator de grenade, 15 pistoale, 6 pistoale mitralieră, o pușcă mitralieră și materiale explozive. De asemenea, s-a găsit un seif ascuns sub podea, ce conținea sume mari de bani și lingouri de aur.
Procurorii au declarat că gruparea condusă de Potra plănuia să se infiltreze în protestele ce urmau după anularea alegerilor prezidențiale, cu scopul de a provoca haos. Planul a fost dezvoltat de Călin Georgescu și colaboratorii săi într-o întâlnire secretă la ferma din Ciolpani, imediat după anularea alegerilor.
Mercenarii lui Potra au fost interceptați de autorități pe 8 decembrie 2024, în timp ce se îndreptau spre București, iar liderul grupării reușește să evite în continuare capturarea.