Copiii aleg să se deconecteze pentru o sănătate mintală mai bună

Copiii aleg să se deconecteze pentru o sănătate mintală mai bună

Un număr tot mai mare de copii renunță la utilizarea smartphone-urilor pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală, potrivit unui recent studiu. Această tendință reflectă o reacție la temerile crescânde legate de impactul negativ al timpului petrecut online.

Studiul efectuat de GWI a arătat că între 12% și 40% dintre tinerii cu vârste între 12 și 15 ani au început să ia pauze de la dispozitivele electronice, cum ar fi smartphone-urile și computerele, începând din 2022. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 20.000 de tineri din 18 țări.

Sonia Livingstone, director la LSE Digital Futures for Children, a menționat că tinerii caută metode prin care să gestioneze influența vieții online asupra bunăstării lor, incluzând pauze de la rețelele sociale și căutarea unor experiențe online mai pozitive.

Daisy Greenwell, co-fondatoare a organizației Smartphone Free Childhood, a subliniat că mulți adolescenți simt o epuizare din cauza presiunii de a fi mereu conectați și aleg să se retragă pentru a-și proteja sănătatea mintală.

Un raport din 2024 a relevat că 33% dintre tinerii cu vârste între 8 și 17 ani consideră că petrec prea mult timp în fața ecranului. De asemenea, 47% dintre tinerii cu vârste între 16 și 24 de ani care folosesc rețele sociale au dezactivat notificările și activează modul „nu deranjați”, o creștere față de 40% în 2023.

Informatii preluate si adaptate din: Ora de Sibiu
Etichete: pauze de la tehnologie rețele sociale sănătate mintală smartphone tineri
Autor: Radulescu Mihai