Canicula extremă în Europa: peste 4.500 de vieți în pericol

Canicula extremă în Europa: peste 4.500 de vieți în pericol

Peste 4.500 de oameni ar putea să își piardă viața între 30 iunie și 3 iulie din cauza unui val de căldură extremă care afectează Europa.

Pierre Masselot, statistician la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a indicat că cele mai critice zile vor fi marți și miercuri, în special în țări precum Italia, Croația, Slovenia și Luxemburg, care se confruntă cu rate ridicate ale mortalității.

Europa de Sud este în plin episod de caniculă, cu temperaturi atingând recordul de 46 de grade Celsius în Huelva, Spania. Italia, Grecia, Portugalia și Balcanii de Vest resimt și ele aceste condiții extreme, însoțite de incendiile de vegetație și victime civile.

Aproape două treimi din orașele spaniole se află sub avertizări sanitare, dintre care 804 sunt la cel mai înalt nivel de alertă. Alerte similare sunt active și în Franța, Italia, Portugalia și Grecia.

„Nu este vorba despre dacă vom avea o caniculă, ci despre câte și cât vor dura în acest an”, a declarat Marisol Yglesias Gonzalez, specialist în schimbări climatice și sănătate la OMS.

Situația devine tot mai complicată, având în vedere și poluarea aerului cauzată de incendiile care afectează orașe de coastă din Grecia. În Turcia, peste 50.000 de oameni au fost evacuați din cauza unui incendiu major în apropierea orașului Izmir, iar Albania a raportat 26 de incendii forestiere în decurs de două zile.

Serbia a înregistrat recent cea mai caldă zi de când au început măsurătorile în secolul al XIX-lea.

Căldura extremă provoacă anual peste 175.000 de decese în regiunea europeană a OMS, care se extinde de la Islanda la Rusia. Un studiu recent ce a inclus 854 de orașe europene avertizează că decesele cauzate de căldură vor crește semnificativ dacă nu se prioritizează adaptarea la schimbările climatice.

OMS recomandă menținerea unei hidratări corespunzătoare, evitarea expunerii la căldură în timpul zilei și asigurarea unui mediu răcoros în locuințe, în special pentru persoanele vulnerabile: vârstnici, copii, lucrători în aer liber, femei însărcinate și cei cu afecțiuni cronice.

Specialiștii subliniază că persoanele care urmează tratamente cu antidepresive sau medicamente pentru tensiune arterială trebuie să fie deosebit de atente, deoarece aceste medicamente pot influența capacitatea organismului de a-și regla temperatura.

Informatii preluate si adaptate din: Ora de Sibiu
Etichete: caniculă Europa incendii de vegetație sănătate publică temperaturi extreme
Autor: Radulescu Mihai