Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a respins vehement orice asociere cu Securitatea comunistă, după ce Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a publicat o notă referitoare la activitatea sa din acea perioadă.
Conform documentului CNSAS, Fodor a raportat informații sub numele conspirativ „Aurora”, dar instituția a subliniat că acestea nu au avut impact asupra drepturilor fundamentale ale omului, ceea ce o exclude de la statutul de colaborator.
„Așa cum afirmă CNSAS, nu am fost nici colaborator, nici lucrător al Securității comuniste”, a declarat primarul. Fodor a dorit să ofere lămuriri pentru a asigura transparența, explicând că interacțiunile cu ofițerii de Securitate au avut loc în contextul activității sale la fabrica Libertatea din Sibiu.
„Nu am furnizat informații din proprie inițiativă. Era o practică obișnuită ca fabricile cu activitate internațională să fie monitorizate de ofițeri de Securitate. La Libertatea, erau înregistrate toate delegațiile străine”, a adăugat ea.
Astrid Fodor a explicat că registrele erau controlate de ofițerii de Securitate, iar discuțiile cu aceștia se limitau la subiecte profesionale. „Întrebările erau întotdeauna legate de activitatea fabricii, iar răspunsurile mele au fost constant negative în privința discuțiilor despre regimul comunist”, a mai menționat primarul.
Fodor a subliniat că CNSAS a confirmat că nu a colaborat cu Securitatea și a declarat că nu va lua măsuri suplimentare, considerând că instituția își îndeplinește rolul de a asigura transparența.