Cum să slăbești eficient fără a te înfometa: patru reguli esențiale

Cum să slăbești eficient fără a te înfometa: patru reguli esențiale

Obezitatea afectează aproximativ un miliard de oameni la nivel global, ceea ce reprezintă aproximativ 14% din populație. În Italia, o țară cunoscută pentru dieta sa mediteraneană, aproximativ 6 milioane de adulți sunt afectați de această problemă, ceea ce constituie 12% din populația adultă. Aceasta este o situație alarmantă, dar care poate fi abordată prin implementarea unor reguli simple, conform medicului italian Franco Berrino, expert în medicină preventivă.

Regula 1: Mestecați bine

Studiile sugerează că persoanele cu probleme de greutate nu își mestecă suficient mâncarea. Aceasta poate influența modul în care organismul eliberează hormoni care reglează apetitul. De exemplu, mestecatul îndelungat poate reduce secreția de grelină, un hormon care stimulează apetitul, și poate crește nivelul de colecistokinină și GLP-1, care contribuie la scăderea în greutate.

Regula 2: Setați ore fixe pentru mese

Studiile indică faptul că lăsarea a cel puțin 14 ore între ultima masă și prima masă din zi poate ajuta la pierderea în greutate. O cină ușoară este recomandată, iar micul dejun ar trebui să fie consistent. Este esențial să mâncăm în timpul zilei și să evităm mesele târziu, având în vedere că obiceiurile alimentare nocturne sunt corelate cu creșterea în greutate.

Regula 3: Alegeți alimente care nu îngrașă

Consumați legume, cu excepția cartofilor, care sunt sățioase și sărace în calorii. Cerealele integrale, mai ales orezul brun, sunt de asemenea benefice. Este important să verificați etichetele pentru a asigura că pâinea integrală este făcută din făină integrală reală. Fructele pot fi consumate cu moderație, în special cele bogate în zaharuri.

Regula 4: Limitați alimentele procesate

Alimentele foarte procesate, precum chipsurile, băuturile îndulcite și carnea procesată sunt cele mai dăunătoare pentru greutate. Conform cercetărilor, consumul de carbohidrați din cereale integrale și leguminoase, în locul zaharurilor și făinurilor rafinate, poate conduce la pierderi semnificative în greutate și îmbunătățiri ale stării de sănătate.

Etichete: dietă nutriție obezitate sănătate slăbire
Autor: Radulescu Mihai