La Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Baia Mare, a fost deschisă în această săptămână expoziția „Alchimia culorilor”, semnată de artista Mimi Cardoș. Curatorul expoziției este conf. dr. Greti Adriene Papiu. Expoziția poate fi admirată până în 23 iunie.
Mimi Cardoș este absolventă a studiilor masterale – Valori plastice și reflexive ale imaginii în pictura contemporană din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, Programul de studiu Arte Plastice – Pictură, promoția 2022. În cadrul actualei expoziții, artista propune „o investigație pe tărâmul alchimiei culorilor”, un spațiu care ne invită la o transformare personală și spirituală. Lucrul cu materia primă, culoarea, ne duce cu gândul la termenul din titlul expoziției: alchimie, care reprezenta atât o formă de cunoaștere protoștiințifică, cât și o artă ocultă.
Conf. dr. Greti Adriene Papiu observă că „o primă asociere” se leagă de conceptul de magnus opus, termen alchimic asociat proceselor de laborator și schimbării culorilor substanțelor chimice, procese ce au ca fundament patru etape: nigredo (de înnegrire), albedo (albire), citrinitas (îngălbenire) și rubedo (înroșire sau împurpurare). Cu toate acestea, Mimi depășește aceste concepte, oferindu-ne lucrări de o intensitate senzorială viscerală, care oscilează între teluric și celest, jonglând între trăirea interioară și lumea onirică cu propriile legi.
Lumile create de Mimi Cardoș ne invită la un periplu în universul emoțiilor sale crude și primare, adaugă curatorul expoziției, Greti Papiu.
„Artista recurge adesea la formatul pătrat, care asigură un cadraj armonios și un echilibru funcțional în compunere. Această formă geometrică perfectă admite perfecțiunea teluricului, stabilitatea în spațiu și timp, precum și egalitatea componentelor, îndreptându-ne spre una dintre structurile fundamentale de ordonare ale lumii. Apa, aerul, focul și pământul sunt integrate, mai mult sau mai puțin sugestiv, în economia imaginii, contribuind la definirea formelor și dimensiunilor semnificative.”
„Elementele acvatice sunt exprimate prin unduiri și transparențe, plutiri și fluidități, în timp ce vegetația se manifestă prin legănări de culori verzi și vibrații. Mineralul, ca expresie a teluricului, desfășoară ritmuri de brunuri, iar biologicul îmbracă particularitatea focului, conducându-ne prin nuanțe de roșu, portocaliu, galben și roz, cu pulsații și tensiuni, zvâcniri și combustii, reprezentând ritmica elanurilor vitale”, completează Greti Papiu.
Cromatica lucrărilor este „vibrată, vie, explozivă”, totuși, observăm două dominante în seriile de lucrări: cele inspirate din lumină și cele derivate din întuneric, speculând efectele termodinamice ale culorilor de fundal închis și deschis.