Începând de astăzi, ieșenii vor experimenta o majorare semnificativă a prețurilor la energia electrică și gaz, în urma încetării schemei de plafonare a tarifelor. Aproape o treime din gospodării nu au optat pentru un contract concurențial, ceea ce le va aduce facturi și mai mari comparativ cu cele ale altor consumatori.
Conform datelor oficiale, 2,79 milioane de gospodării din totalul de 9,069 milioane de consumatori casnici din România continuă să beneficieze de un serviciu universal, ceea ce le va expune unor tarife mai ridicate. De exemplu, în februarie, aceste gospodării au consumat 305 MWh dintr-un total de 1,217 TWh. Multe dintre acestea ar putea solicita un sprijin financiar lunar de 50 de lei, accesibil doar online.
Facturarea va avea loc în două scenarii: cei care au semnat un contract concurențial vor plăti prețurile negociate, în timp ce consumatorii care rămân sub regimul universal vor achita sume mai mari. De exemplu, în zona acoperită de Rețele Electrice România, clienții fără contract vor plăti 1,56 lei/KWh, cu 14 bani mai mult decât cea mai bună ofertă concurențială.
În județele din centrul și estul țării, tarifele variază, dar în general, Hidroelectrica se dovedește a fi cea mai avantajoasă opțiune, cu prețuri de 1,1 lei/KWh. Cu toate acestea, în zona Iași, E.ON menține același tarif atât pentru serviciul universal, cât și pentru cel concurențial.
Consumatorii exprimă îngrijorări legate de impactul acestor majorări. Unii, precum Elena R., nu erau conștienți de necesitatea semnării unui nou contract și se tem că facturile vor fi insuportabile. Alții, cum ar fi Marius A., se simt confuzi cu privire la opțiunile disponibile și își fac griji că vor fi nevoiți să facă alegeri dificile în privința cheltuielilor.
Companiile majore de furnizare a energiei controlează aproape 97% din piață, iar în ultima perioadă s-a observat o creștere a ofertelor din partea furnizorilor mai mici, ceea ce ar putea oferi alternative pentru consumatori.