Percheziții majore în cazul deșeurilor: prejudiciu estimat de 21 milioane lei

Percheziții majore în cazul deșeurilor: prejudiciu estimat de 21 milioane lei

În dimineața de ieri, autoritățile au efectuat mai multe percheziții în patru județe, în cadrul unei investigații legate de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălarea banilor, cu un prejudiciu estimat la peste 21 milioane lei.

Acțiunea a fost coordonată de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, în colaborare cu procurorii DIICOT, Biroul Teritorial Gorj. Au fost puse în aplicare 13 mandate de percheziție în județele Gorj, Mehedinți, Dolj și Ilfov. Ancheta a relevat că, între 2021 și iunie 2024, cinci indivizi ar fi contribuit la formarea unui grup infracțional, având ca scop obținerea frauduloasă a unor sume considerabile de bani de la diverse O.I.R.E.P. (Organizații de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilor) prin raportarea de cantități fictive de deșeuri reciclate.

Anchetatorii au descoperit că persoanele implicate au indus în eroare reprezentanții O.I.R.E.P.-urilor pentru a evita plata taxei de 2 lei pe kilogram pentru deșeurile nereciclate. Aceste persoane, care sunt administratori ai unor firme sau persoane fizice, au întocmit documente false pentru a susține achiziții fictive de deșeuri, facilitând astfel înregistrarea acestora în evidențele contabile ale societăților controlate prin intermediul grupului infracțional.

În urma primei etape a perchezițiilor, desfășurate pe 20 și 21 iunie 2024, au fost reținuți 11 inculpați acuzați de diverse infracțiuni, inclusiv constituirea grupului infracțional și spălarea banilor. Investigarea a scos la iveală că aceștia au inițiat acțiuni frauduloase pentru a obține ecobonificații de la O.I.R.E.P. pentru activități fictive de reciclare.

Pe parcursul anchetei, s-au ridicat sume considerabile de bani, bijuterii din aur, echipamente electronice și s-au instituit măsuri de sechestru pe imobile și autoturisme de lux, având o valoare totală estimată la 300.000 euro.

Informatii preluate si adaptate din: Gorjeanul
Etichete: deșeuri fraudă O.I.R.E.P. percheziții spălare de bani
Autor: Radulescu Mihai