UE propune măsuri rapide pentru întărirea apărării statelor membre

UE propune măsuri rapide pentru întărirea apărării statelor membre

Comisia Europeană a lansat o nouă legislație cu scopul de a reduce birocrația în domeniul apărării, scurtând termenele de aprobat pentru proiectele militare și facilitând accesul la finanțare, inclusiv pentru companiile ucrainene.

Aceste inițiative vin în contextul summitului NATO de la Haga, unde se discută despre majorarea cheltuielilor pentru apărare la 5% din PIB. Comisia a subliniat că, în prezent, riscurile unui atac convențional în Europa sunt mai mari ca niciodată, iar pregătirea actuală este insuficientă.

Andrius Kubilius, comisar european pentru apărare, a declarat că în unele țări, obținerea autorizației pentru construcția unor facilități de apărare durează între patru și cinci ani. Noua legislație va reduce acest termen la 60 de zile și va stabili un punct unic de contact pentru industria de apărare în fiecare stat membru.

De asemenea, Comisia dorește să elimine obstacolele financiare, recunoscând investițiile în apărare ca fiind sustenabile, și va adapta programul InvestEU pentru a sprijini aceste proiecte. O listă clară de arme interzise va fi introdusă pentru a ghida investitorii, iar legislația de mediu va permite excepții pentru proiectele de apărare.

Un nou mecanism de achiziții inovatoare va fi creat, accesibil și pentru start-up-uri și IMM-uri. În plus, se va implementa o licență unică pentru transportul de arme între statele membre, ceea ce va simplifica procesul actual, unde aprobările pot dura până la un an.

La summitul NATO de săptămâna viitoare, liderii celor 32 de state membre vor discuta despre majorarea cheltuielilor anuale pentru apărare. Conform unui sondaj recent, peste 72% dintre români susțin această creștere pentru a asigura suveranitatea țării în fața posibilelor amenințări externe.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: apărare birocrație cheltuieli militare InvestEU Uniunea Europeană
Autor: Petronela Alina