Un raport validat de autoritățile ucrainene, inclusiv de parchetul general, a examinat atacurile rusești în provincia Odesa, la Marea Neagră, în perioada iulie-octombrie 2023. Aceste atacuri s-au concentrat în special asupra porturilor Cernomorsk, Reni și Ismail, vizând simultan infrastructurile și recoltele de cereale, conform informațiilor oferite de AFP.
Operațiunile militare fac parte dintr-un efort sistematic de dezintegrare a sectorului agricol din Ucraina, prin ocuparea, distrugerea infrastructurilor și extragerea ilegală, afirmă GRC. Raportul va fi trimis în curând către Curtea Penală Internațională și Comisia de anchetă a Națiunilor Unite privind Ucraina.
Acuzații și reacții
În ceea ce privește atacurile, acestea sunt considerate a viza în mod strategic infrastructura agricolă, nu ținte militare. GRC subliniază că atacurile formează o schemă care se extinde dincolo de porturi, afectând sistemele energetice, hidraulice și de mediu, generând consecințe umanitare, de mediu și asupra securității alimentare mondiale.
Responsabilitatea celor mai înalte autorități civile și militare rusești este evidentă, conform autorilor raportului. Nivelul de coordonare al loviturilor necesită aprobarea statului major, iar în unele cazuri, o decizie care revine președintelui Rusiei, Vladimir Putin.
Consecințele atacurilor
În luna iulie 2023, Moscova a pus capăt unei inițiative în Marea Neagră derulate sub egida ONU și a Turciei, care permitea Ucrainei să își exporte producția agricolă pe cale maritimă. GRC a subliniat că, după retragerea Rusiei, atacurile împotriva cerealelor și infrastructurilor conexe au crescut semnificativ, afectând porturile de la Marea Neagră și de la Dunăre, utilizate anterior pentru exportul de cereale.
Fundația estimează că Rusia pare să-și fi propus să înlocuiască Ucraina în calitate de principal exportator de grâne la nivel mondial. Dacă obiectivul principal ar fi fost unul militar, ar fi fost de așteptat să vedem mai multe dovezi de atac asupra obiectivelor militare din jurul acestor instalații, însă analiza imaginilor din satelit arată că acestea sunt aproape absente.
Organizația a raportat pagube sau distrugeri provocate unor depozite cu o suprafață de peste 101.000 metri pătrați, precum și echipamente esențiale pentru producție și exporturi. Se estimează că aceste atacuri vor afecta, pe termen lung, reconstrucția Ucrainei, relansarea economiei sale, mediul și securitatea alimentară mondială.