Românii consumă produse de import de un miliard de euro lunar. Ce exporturi avem?

Românii consumă produse de import de un miliard de euro lunar. Ce exporturi avem?

În luna martie 2025, exporturile FOB au totalizat 8,453 miliarde de euro, în timp ce importurile CIF au atins suma de 11,289 miliarde de euro, generând un deficit de 2,836 miliarde de euro. Comparativ cu luna martie 2024, exporturile din martie 2025 au crescut cu 6,3%, iar importurile cu 8%.

Importurile au depășit exporturile cu 8,5 miliarde de euro.

În perioada 1 ianuarie - 31 martie 2025, exporturile FOB au însumat 23,599 miliarde de euro (+2,7%), în vreme ce importurile CIF s-au ridicat la 32,053 miliarde de euro (+8,1%).

Alegeri 2025

În primele trei luni, românii au consumat produse de import în valoare totală de aproape 3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o medie de un miliard de euro pe lună. Un aspect pozitiv al balanței comerciale este categoria „băuturi și tutun”, unde exporturile sunt de două ori mai mari decât importurile, având valori de 600 milioane de euro față de doar 300 milioane.

Ponderi semnificative în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de categorii precum:
- mașini și echipamente de transport (46,2% la export și 35,2% la import)
- alte produse manufacturate (27,9% la export și 27,7% la import).

Schimburile intra-UE și extra-UE

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri, în primele trei luni ale acestui an, a fost de 16,711 miliarde de euro la exporturi și 23,107 miliarde de euro la importuri, reprezentând 70,8% din total exporturi și 72,1% din total importuri, conform datelor INS.

De asemenea, schimburile extra-UE27 de bunuri s-au situat, în aceeași perioadă, la 6,888 miliarde de euro la exporturi și 8,945 miliarde de euro la importuri, echivalentul a 29,2% din total exporturi și 27,9% din total importuri.

INS menționează că soldul balanței comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB și a importului CIF, care reprezintă diferența între acestea. Soldul negativ al balanței comerciale este denumit deficit, iar cel pozitiv este cunoscut sub numele de excedent.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, incluzând valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele necesare pentru încărcarea bunului. Pe de altă parte, prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) se referă la prețul la frontiera țării importatoare, care include atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costurile de asigurare și transport internațional.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: deficit export import produse de import România
Autor: Petronela Alina