Ministerul Finanțelor reafirmă angajamentul României de a respecta ținta de deficit pentru 2025

Ministerul Finanțelor reafirmă angajamentul României de a respecta ținta de deficit pentru 2025

România își reafirmă angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB până în 2025 și va continua această traiectorie și în anii următori, conform Planului Bugetar-Structural Național pe Termen Mediu agreat cu Comisia Europeană, transmit reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Această declarație vine în urma publicării datelor de către Eurostat, care arată că România a înregistrat cel mai mare deficit guvernamental în anul precedent, de 9,3% din PIB.

„Deficitul bugetar al României, calculat conform metodologiei naționale cash, a fost de 8,65% din PIB în 2024, respectiv 152,72 miliarde lei. Conform datelor Eurostat, deficitul bugetar ESA a fost de 9,3% din PIB la sfârșitul anului trecut, calculat în sistemul de raportare accrual, conform metodologiei stabilite în Sistemul European de Conturi (ESA 2010)”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Potrivit sursei citate, factorii care au influențat negativ deficitul ESA au fost, în principal, sumele datorate și neplătite la sfârșitul anului de către instituțiile bugetare, ceea ce a generat cheltuieli suplimentare de 9,1 miliarde lei. De asemenea, transpunerea dobânzilor (-9,6 miliarde lei) din baza cash în baza accrual în funcție de termenele de plată a contribuit la această situație.

„Facem precizarea că nu este prima dată când în România se observă diferențe între deficitul ESA și cel cash. Chiar și în acest context, România își reafirmă angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB în 2025 și va continua această traiectorie în anii următori”, subliniază reprezentanții ministerului.

Conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), ponderea deficitului guvernamental în PIB a scăzut în UE de la 3,5% la 3,2%. Anul trecut, toate statele membre ale UE, cu excepția Danemarcei (4,5%), Irlandei și Ciprului (ambele cu 4,3%), Greciei (1,3%), Luxemburgului (1%) și Portugaliei (0,7%), au raportat deficit. Cele mai mari deficite au fost înregistrate în România (-9,3% din PIB), Polonia (-6,6% din PIB), Franța (-5,8% din PIB) și Slovacia (-5,3% din PIB). 12 țări membre ale UE au avut deficite egale sau mai mari de 3% din PIB.