Datoria publică a României a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, ajungând de la 570 miliarde la peste 1.100 miliarde de lei. Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, a subliniat că acest nivel alarmant al datoriei impune măsuri corective, care nu au fost implementate în mod adecvat.
Recent, Nazare a fost întrebat despre impactul măsurilor fiscale asupra nivelului de trai, menționând că, deși aceste măsuri ajută la stabilizarea economiei, ele au și efecte negative, inclusiv asupra inflației. El a explicat că evitarea unei posibile retrogradări a calificativului de investiții pentru România vine cu un cost pe care cetățenii trebuie să-l conștientizeze.
Ministrul a mai adăugat că România a fost foarte aproape de o retrogradare, comparând situația actuală cu crizele anterioare, cum ar fi cea din 2009 și dificultățile generate de pandemie. Conform estimărilor, datoria publică ar putea ajunge la 60% din PIB până la sfârșitul anului, ceea ce reprezintă o creștere cu aproape 20% față de acum cinci ani.
Nazare a criticat lipsa de măsuri corective adoptate de guvern, în ciuda solicitărilor repetate din partea oficialilor europeni. A subliniat că aceste cereri persistă de aproximativ trei ani, fără a fi luate măsuri suficiente pentru a răspunde la deteriorarea situației economice.