Somalia sărbătorește Ziua Națională: o istorie marcată de conflicte și renaștere

Somalia sărbătorește Ziua Națională: o istorie marcată de conflicte și renaștere

Astăzi, pe 1 iulie, Republica Federală Somalia celebrează Ziua Națională, marcând proclamarea republicii în 1960. Relațiile diplomatice dintre România și Somalia au fost stabilite la 11 iulie 1965, România având o ambasadă la Mogadishu între 1983 și 1990. În prezent, Ambasada României din Etiopia se ocupă cu gestionarea relațiilor diplomatice, iar Somalia își administrează legăturile cu România prin ambasada sa de la Moscova.

Războiul civil din Somalia, care a început în 1991, a dus la închiderea ambasadelor ambelor țări. În 2024, ambasadorul Iulia Pataki a prezentat scrisorile de acreditare președintelui Hassan Sheik Mohamed.

Istoria Somaliei este marcată de conflicte și instabilitate. După cel de-al doilea război mondial, țara a început să lupte pentru independență față de Italia, dar foametea a crescut numărul deceselor. Anii 2000-2010 au fost caracterizați de revolte din cauza regimului politic, iar Somalia a devenit cunoscută pentru activitățile piraterești și prezența grupărilor teroriste.

Guvernul federal somalez a fost format în 2012, iar în 2014 a lansat o operațiune militară împotriva grupurilor rebeli. Geografic, Somalia are cea mai lungă linie de coastă din Africa și se află în Cornul Africii, având ca vecini Djibouti, Kenya și Etiopia.

Capitala Mogadishu este situată în sudul țării, iar Somalia este divizată în șase state federale. Economia somaleză depinde în principal de creșterea animalelor și agricultură, însă resursele minerale rămân neexploatate din cauza lipsei de capital și forță de muncă calificată.

Somalia se confruntă cu provocări majore, inclusiv piraterie și instabilitate politică, iar călătoriile în această țară nu sunt recomandate. Avertizările de călătorie subliniază riscurile de securitate și îi îndeamnă pe cetățenii români să evite regiunile afectate de conflicte.

Din punct de vedere cultural, Somalia are o tradiție bogată, cu influențe islamice și tradiții nomadice. Ospitalitatea și responsabilitatea comunitară sunt aspecte fundamentale ale societății somaleze, iar arta și dansul sunt parte integrantă a vieții sociale.

Informatii preluate si adaptate din: Ziua de Constanta
Etichete: cultură economie istorie război civil relații diplomatice securitate Somalia Ziua Națională
Autor: Radulescu Mihai