Indicele global al prețurilor alimentelor a înregistrat o creștere semnificativă în luna iulie, atingând cele mai mari valori din ultimii doi ani, conform unui raport recent al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
În iulie, acest indice a ajuns la o medie de 130,1 puncte, înregistrând o creștere de 1,6% față de luna precedentă. Deși acest nivel este cel mai ridicat din februarie 2023, el rămâne cu 18,8% sub recordul istoric stabilit în martie 2022.
Prețurile cărnii au atins un maxim record de 127,3 puncte în iulie, crescând cu 1,2% față de luna anterioară. Această creștere se datorează cererii mari din China și Statele Unite pentru carnea de vită și oaie. Importurile de carne de vită din SUA au crescut semnificativ din cauza secetei care a afectat producția internă, în timp ce China a importat cantități record, având în vedere popularitatea cărnii de vită. În contrast, prețurile cărnii de porc au scăzut, datorită unei oferte suficiente și unei cereri reduse, în special în Uniunea Europeană.
Cotațiile la uleiurile vegetale au crescut la 166,8 puncte, înregistrând o creștere de 7,1% față de luna anterioară și atingând cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Această majorare se explică prin cererea puternică la nivel mondial și problemele de aprovizionare, în special pentru uleiul de palmier și cel de floarea-soarelui, deși prețul uleiului de rapiță a scăzut datorită noilor livrări în Europa.
În contrast, cotațiile la cereale au scăzut, atingând cele mai scăzute niveluri din aproape cinci ani, ca urmare a presiunilor sezoniere generate de recoltele de grâu din emisfera nordică. De asemenea, prețurile la zahăr au scăzut pentru a cincea lună consecutiv, pe fondul așteptărilor de creștere a producției în Brazilia și India. Prețurile lactatelor au scăzut pentru prima dată din aprilie 2024, în special la unt și lapte praf.
FAO nu a actualizat estimările privind recolta mondială de cereale în acest raport.