Municipiul Buzău ar putea beneficia de o inițiativă care vizează transformarea unor spații verzi în livezi cu pomi fructiferi. Proiectul, inspirat din exemple internaționale, urmărește să ofere acces la produse naturale, fără chimicale, locuitorilor orașului.
Propus de un consilier local, proiectul denumit 'Orașul Comestibil' își propune să reînvie zonele verzi neglijate, prin plantarea de meri, peri, pruni și cireși, dar și arbuști fructiferi și plante aromatice.
În contextul în care multe produse alimentare sunt importate și tratate chimic, această inițiativă are scopul de a oferi buzoienilor acces direct la fructe sănătoase. Planul include identificarea unor spații verzi adecvate, amenajarea de grădini urbane pilot și organizarea de ateliere educaționale pentru tineri.
Proiectul va fi supus votului Consiliului Local Municipal Buzău și se va desfășura cu finanțare din bugetul local pe anul 2026, dar și prin atragerea de sponsorizări.
Acest model de 'urban foraging' a avut succes în orașe din Noua Zeelandă, unde mii de pomi fructiferi au fost plantați și îngrijiți de voluntari, demonstrând astfel impactul pozitiv al implicării comunității în îmbunătățirea mediului urban.