Paști 2025: Junii anunță Învierea și practică tradiții populare
Liliana Jighira 21 aprilie 2025
Primăvara, în special perioada pascală, readuce în centrul atenției vieții publice din Brașov vechiul obicei al Junilor, cunoscut de majoritatea oamenilor datorită spectacularului lor parade călare din Duminica Tomii. Totuși, tradiția Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi este mult mai complexă și se desfășoară între 25 martie și 24 ianuarie.
Manifestările tradiționale ale Junilor din aceste zone au loc preponderent în perioada Sărbătorilor Pascale și în Săptămâna Luminată. După "ieșirea cu surla" de la Buna Vestire (25 martie) și parastasul din Duminica Floriilor, Junii din Șcheii Brașovului anunță, în duminica Sf. Paști, conform unei tradiții ce datează din 1870, Învierea Domnului, cântând "Hristos a înviat!".
Apoi, Junii Tineri își aleg șerjile, un termen colectiv pentru membrii ierarhiei cetelor de Juni (vătafi, armași și sutași). Se pare că denumirea provine din jargonul militar al perioadei habsburgice, referindu-se la cadrele militare în funcție, numite în mod general "chargé".
Unul dintre preoții de la Biserica Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului citește anual lista Junilor, oficiind o slujbă specială de binecuvântare pentru aceștia. El le oferă poruncile ce trebuie respectate până în Duminica Tomii, când va avea loc parada călare, și le dă buzduganele și lentele noilor șerji. Junii Tineri își prind la pălării panglici tricolore, iar vătaful și armașii poartă rujile (cocardele) colorate în roșu, galben și albastru.
Ulterior, ei participă la Vecernia Învierii, cunoscută și sub numele de "Învierea mică" sau "A doua Înviere". La final, înconjoară de trei ori troița bisericii Sf. Nicolae, anunțând din nou Învierea Domnului.
Junii din celelalte cete vizitează troițele pe care le au în grijă, răspândite prin tot Șcheiul, unde cântă și ei "Hristos a înviat!".
În a doua zi de Paști, după Liturghie, Junii Tineri se îndreaptă, conform obiceiului cetelor de feciori din Ardeal, către stropit („cu strochitu”). Acest ritual, atestat încă din secolul al XVIII-lea, este unul dintre cele mai vechi obiceiuri ale șcheienilor. Se adună în Piața Prundului (Unirii), unde, după ce cântă Troparul Învierii la Troița lui Ilie Birt, se prind în tradiționala horă a junilor și repetă ritualul aruncării buzduganului. După horă, tinerii se împart în cete conduse de armași și vătaf, iar, în frunte cu muzicanții, colindă Șcheiul, intrând în casele fetelor nemăritate unde sunt invitați, stropindu-le cu parfum, cântând și jucând, fiind răsplătiți cu ouă roșii, cozonac, vin și flori. Seara, junii se adună la petrecere la casa vătafului, în jurul unei mese îmbelșugate.
Următoarea zi, sărbătoarea continuă cu "Marțea cu plăcinte". Junii Tineri pregătesc plăcinte și, după-amiaza, se strâng în Piața Unirii, unde le împart trecătorilor și colectează fonduri pentru evenimentele din săptămâna respectivă, în special pentru parada de duminică.
Un alt obicei din Săptămâna Luminată are loc vineri, când se desfășoară Aruncarea în țol. După cântarea Troparului Învierii la troița căpitanului Ilie Birt, Junii se reunesc în Piața Unirii, unde joacă Hora și se întrec în aruncarea buzduganului, invitând ulterior și alți brașoveni să participe, contracost. Ulterior, este adus țolul – un fel de pătură, care este ținută de margini de mai multe persoane, iar membrii grupului sunt aruncați în cergă. La origine, acest ritual de inițiere era făcut public doar "spre ocară", pentru cei care nu treceau prin ritual în ziua de joi, la casa armașului mare.