O profesoară din Brașov dezvăluie metoda de identificare a studenților care folosesc AI

O profesoară din Brașov dezvăluie metoda de identificare a studenților care folosesc AI

O profesoară de la Universitatea Transilvania din Brașov a găsit o metodă ingenioasă pentru a depista studenții care utilizează inteligența artificială în redactarea portofoliilor. Conf. univ. dr. Arabela Briciu, de la Facultatea de Sociologie și Comunicare, a implementat o tehnică prin care a inclus în cerințele de examen instrucțiuni invizibile pe dispozitivele electronice.

În cadrul unui examen destinat realizării unui portofoliu, profesoara a inserat fragmente ascunse în documentele de lucru, care nu pot fi vizualizate de studenți în mod obișnuit. Această tactică a avut rolul de a-i determina pe cei care au folosit platforme precum ChatGPT să copieze și aceste instrucțiuni invizibile, făcându-i să fie ușor de identificat.

Metoda a fost gândită pentru a verifica dacă studenții își asumă sarcina de a crea un material original. Atunci când textul era introdus în aplicația AI, fragmentele ascunse deveneau vizibile și erau incluse în răspunsul generat. Astfel, profesoara a elaborat o capcană care orienta AI-ul să ofere răspunsuri specifice, ușor de recunoscut dacă erau copiate fără modificări.

„Această strategie m-a ajutat să identific rapid utilizarea automată a instrumentelor AI generative, fără ca studenții să reflecteze personal asupra conținutului”, a declarat Arabela Briciu.

Recent, profesoara a observat o creștere semnificativă a utilizării AI-ului pentru redactarea lucrărilor academice, inclusiv eseuri și lucrări de licență. Dacă anterior analiza se baza pe detalii precum formatul textului sau bibliografii artificiale, acum metoda bazată pe instrucțiuni invizibile completează arsenalul de verificare.

Rezultatele acestei metode sunt concludente: mai mult de jumătate dintre studenții care au prezentat portofolii au apelat la AI, iar mulți dintre ei au utilizat conținut generat fără a-l revizui personal.

Etichete: educație inteligență artificială portofolii studenți Universitatea Transilvania
Autor: Radulescu Mihai