În primele trei luni ale anului 2025, România a înregistrat un număr de 16,102 milioane de pasageri care au călătorit cu trenul, marcând o scădere de 7,5% față de aceeași perioadă din 2024, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică.
De asemenea, parcursul pasagerilor a fost cu 8,1% mai mic comparativ cu anul precedent.
În ceea ce privește transportul feroviar de mărfuri, volumul total a scăzut cu 18,5% față de trimestrul I din 2024, excepție făcând doar transportul în regim de tranzit, care a crescut cu 47,7%. În total, au fost transportate 9,034 milioane tone de mărfuri, dintre care 79,9% au fost efectuate pe cale națională.
Cele mai mari proporții din totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru cocs și produse rafinate din petrol (26,5%) și cărbune, lignit, țiței și gaze naturale (21,4%). În ceea ce privește parcursul mărfurilor, 36% din total este reprezentat de cocs și produse rafinate din petrol, iar 9,4% de metale de bază și produse fabricate din metal, cu excepția mașinilor și echipamentelor.
Majoritatea indicatorilor tehnico-economici pentru transportul feroviar au înregistrat o evoluție negativă comparativ cu trimestrul I din 2024. Totuși, s-au observat câteva aspecte pozitive, cum ar fi creșterea timpului mediu de rulaj al vagoanelor de marfă cu 23,5% și a vitezei medii comerciale a trenurilor de marfă cu 1,4%.
Pe de altă parte, au fost consemnate scăderi semnificative în mai mulți indicatori, inclusiv parcursul mediu zilnic al vagoanelor de marfă, care a scăzut cu 30,4%.