Guvernul Bolojan a decis, la începutul lunii iulie 2025, să își asume răspunderea în fața Parlamentului pentru un pachet de măsuri fiscale destinat să combată deficitul bugetar semnificativ. Această decizie a stârnit reacții din partea opoziției, care a anunțat demararea colectării de semnături pentru o moțiune de cenzură. De asemenea, au fost exprimate critici chiar din cadrul majorității guvernamentale.
Printre modificările aduse pachetului de măsuri se numără:
- Majorarea cotei standard de TVA: aceasta va crește de la 19% la 21%.
- Cota redusă de TVA: va fi crescută de la 9% la 11% pentru produse precum alimentele, medicamentele, cărțile și lemnul de foc. Locuințele nu mai beneficiază de această cotă redusă, ceea ce va conduce la o scumpire a acestora.
- Creșterea accizelor: se va aplica o majorare cu 10% pentru alcool și carburanți, iar accizele la tutun vor crește, de asemenea.
- Contribuția la sănătate (CASS): persoanele care au pensii mai mari de 3.000 de lei vor plăti CASS pentru sumele ce depășesc acest prag până la finalul anului 2027.
- Ajustări pentru ajutoarele sociale: șomerii, părinții care primesc indemnizații de creștere a copilului și beneficiarii de venit de incluziune vor primi ajutoare, din care se va reține automat 10% pentru asigurările de sănătate.
- Bursa pentru mamele minore: aceasta va fi menținută la valoarea de 700 de lei, după ce inițial se propusese anularea ei.
- Contribuția la sănătate pentru coasigurați: de luna viitoare, soții, soțiile sau părinții fără venituri proprii nu vor mai fi scutiți de la plata contribuției la sănătate. Cei care au astfel de coasigurați trebuie să completeze o declarație la ANAF, angajându-se să plătească 2.340 de lei pe an pentru fiecare coasigurat.
- Impozitul pe dividende: acesta va crește de la 10% la 16% începând cu 1 ianuarie 2026.
- Impozitele pe câștigurile din jocuri de noroc: acestea vor fi majorate, variind între 4% și 40% în funcție de pragurile stabilite.