Fosta rampă de gunoi a Brașovului se va transforma într-o zonă de agrement.
„Vom reda comunității o zonă verde, plină de copaci și verdeață, o zonă excelentă de agrement”, a declarat primarul George Scripcaru odată cu începerea lucrărilor de închidere a rampei de deșeuri menajere din zona Timiș Triaj. Termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 12 luni. În perioada următoare se va finaliza și procedura de achiziție pentru lucrările de închidere a rampei industriale.
Proiectul primăriei de transformare a fostelor depozite de deșeuri menajere și industriale nepericuloase din zona Timiș-Triaj începe să devină realitate, odată cu demararea lucrărilor de închidere a acestora. Primele lucrări au început la fostul depozit de deșeuri, cel dinspre str. Hărmanului, constructorul având la dispoziție 12 luni pentru a reconfigura rampa, prin relocarea a câteva sute de mii de metri cubi de deșeuri, acoperirea rampei cu pământ vegetal și plantarea a aproximativ 12.000 de arbori și arbuști, astfel încât zona să devină un spațiu de agrement și relaxare.
„Acum o lună, aici nu era nimic, doar organizare de șantier. Au început lucrările și vedem zecile de utilaje cum transformă această rampă de deșeuri, conform legislației în vigoare. Lucrarea este complexă și ar trebui să fie finalizată într-un an. Aici vom avea o suprafață de câteva zeci de hectare, pe care le vom reda comunității ca zonă verde, unde brașovenii se vor putea bucura de relaxare într-un mediu plăcut. De asemenea, mai avem în procedură cealaltă rampă de deșeuri nepericuloase, care acum este într-o procedură de licitație. Dacă reușim și această procedură, ceea ce vedeți astăzi se va întâmpla și în partea cealaltă, adică vom refacerea și vom reda orașului o nouă zonă verde”, a declarat primarul George Scripcaru, care a inspectat lucrările.
40 de utilaje
Conform proiectului, închiderea depozitului neconform de deșeuri menajere, care are o suprafață de 107.875 m.p., se realizează printr-o procedură simplificată, având în vedere că acest depozit nu a mai fost utilizat din 1992. Se prevăd lucrări de sistematizare a depunerilor, astfel încât pantele să fie stabilizate, cu un sistem de colectare și evacuare a apei pluviale, drumuri și instalații de monitorizare. Depozitul va fi acoperit cu o membrană geosintetică și pământ vegetal. Platforma va fi înierbată și vor fi plantați aproximativ 12.000 de arbori și arbuști.
„Pentru execuția acestor lucrări, firma noastră a mobilizat în jur de 40 de utilaje mari, inclusiv excavatoare, buldozere, compactoare și autobasculante de 25 de tone. Volumul de terasamente este foarte mare, cu 360.000 de metri cubi de relocat. După ce vom da forma finală a depozitului, vor veni straturi de umplutură de pământ vegetal și înierbări. În plus, avem lucrări pentru preluarea apelor pluviale, cu conducte și cămine care vor descărca într-un bazin de retenție”, a explicat ing. Elena Sava, reprezentantul constructorului.
Fin-Eco ar putea suporta mare parte din costuri
Durata lucrărilor de închidere este de 12 luni, iar valoarea contractului, care include proiectare și execuția lucrărilor, este de 28.947.623,62 lei, la care se adaugă TVA. Municipalitatea se află în proces, ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, în faza de recurs, cu privire la responsabilitatea financiară a închiderii acestui depozit. Curtea de Apel a decis că firma care operează depozitul ecologic, Fin-Eco S.A., are obligația de a suporta costurile de închidere pentru o suprafață de 86.814 m.p.. Dacă această hotărâre este menținută, efortul bugetar al Municipalității se va reduce semnificativ.
În ceea ce privește închiderea depozitului de deșeuri industriale nepericuloase, situat lângă cel de menajare, achiziția execuției lucrărilor de închidere este în faza de evaluare tehnică a documentațiilor depuse. Depozitele Timiș Triaj au început să funcționeze la sfârșitul anilor 1940 și au fost utilizate pentru depozitarea deșeurilor industriale nepericuloase (nisip de turnătorie, zgură de oțelărie etc.) și deșeuri menajere. Activitatea de depozitare a încetat practic în anul 1992. Proprietarul terenului până în 1990 a fost statul Român, iar ulterior, în perioada 2014-2016, s-a reglementat situația juridică a terenului, atestându-se apartenența sa la domeniul public și privat al Municipiului Brașov.