Creșterea alarmantă a poluanților în vinuri europene

Creșterea alarmantă a poluanților în vinuri europene

Raluca Olteanu 24 aprilie 2025

Un studiu recent a relevat o contaminare alarmantă a vinurilor europene cu acid trifluoroacetic (TFA), un poluant persistent, larg răspândit, dar nereglementat. Analizele efectuate de Pesticide Action Network (PAN Europe) au scos la iveală creșterea concentrațiilor de TFA în vinuri, așa cum a fost raportat de AFP.

Studiul a implicat aproximativ cincizeci de vinuri din zece țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv Franța, Italia, Spania și Austria, și a evidențiat o „creștere exponențială” a nivelurilor de TFA începând din anul 2010.

Este important de menționat că acest poluant nu a fost detectat în recoltele anterioare anului 1988, fiind prezent în 39 din vinurile analizate ulterior. Concentrația de TFA a cunoscut o creștere bruscă între 2010 și 2015, atingând 40 µg/l.

Între anii 2021 și 2024, concentrația medie de TFA în vinurile testate a crescut la 122 µg/l, un nivel care este „aproximativ de 100 de ori mai mare decât concentrațiile deja îngrijorătoare măsurate în apa de suprafață și apa potabilă”, conform unei declarații din partea asociației Générations futures, care este parte a colectivului menționat.

Sursa stire:
Etichete: acid trifluoroacetic contaminare poluare sănătate publică TFA Uniunea Europeană vinuri
Autor: Radulescu Mihai