În marile orașe, scuterele, mopedele și motocicletele devin din ce în ce mai populare, oferind o alternativă eficientă la traficul congestionat. Vehiculele cu trei roți, care asigură o stabilitate sporită, sunt de asemenea în creștere.
Începând cu anul 2024, legislația românească permite persoanelor cu permis de conducere categoria B să utilizeze anumite tipuri de motociclete. Acestea trebuie să respecte criterii specifice, cum ar fi să aibă o capacitate cilindrică limitată și să fie echipate cu transmisie automată. De asemenea, este necesară parcurgerea a 10 ore de instruire pentru a obține o certificare a competențelor practice.
Conducerea unui vehicul cu două roți este permisă cu categoria B, atâta timp cât vehiculul se încadrează în următoarele condiții:
- Transmisie automată;
- Capacitate cilindrică de maximum 125 cmc;
- Putere de până la 11 kW;
- Raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg;
- Încadrare în categoria A1.
De exemplu, un permis categoria B nu permite conducerea unei motociclete cu motor de 250 cmc sau a uneia de 50 cmc fără transmisie automată. În schimb, scuterele, mopedele și motocicletele de până la 125 cmc cu transmisie automată pot fi conduse de posesorii acestui tip de permis.
În ceea ce privește vehiculele cu trei roți, cunoscute sub numele de tricicluri, acestea sunt reglementate similar cu cele cu două roți, dar au motorizări variate. Dacă un triclu are un motor de peste 50 cmc și o viteză maximă ce depășește 45 km/h, acesta poate fi condus de persoanele care dețin permis categoria B, cu condiția ca șoferul să aibă cel puțin 21 de ani.