Descoperă cele mai rafinate vinuri la Salonul Vinurilor Millésime din Oradea

Descoperă cele mai rafinate vinuri la Salonul Vinurilor Millésime din Oradea

Cei mai renumiți viticultori din România și Republica Moldova, reprezentând 25 de crame, își vor prezenta poveștile vinurilor pe care le produc în cadrul celei de-a șaptea ediții a Salonului Vinurilor Millésime, ce va avea loc între 13 și 15 iunie în Cetatea Oradea.

Peste 300 de soiuri de vinuri

În cadrul acestui eveniment, la care sunt așteptați aproximativ 1.000 de participanți, vor fi prezentate 300 de vinuri de cea mai bună calitate.

"Orădenii vor avea ocazia să deguste cele mai noi vinuri la standurile producătorilor și importatorilor, să discute cu profesioniști din domeniu despre cele mai recente tendințe, tehnicile de obținere a vinurilor, dar și să afle mai multe detalii despre povestea fiecărui vin", a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Asociației pentru Cultură și Civilizația Vinului Millésime din Oradea, oenologul Dorin Popa.

Printre cramele care își vor prezenta vinurile se numără cele bihorene Corbuț, Dextra și Darabont, Recaș din zona Banatului, Jidvei din Podișul Transilvaniei, Domeniile Sâmburești din Oltenia, Cotnari din Moldova, precum și Atú și Cricova din Republica Moldova.

Salonul va fi deschis publicului vineri, la ora 15:00, iar specialiștii vor susține 5 masterclass-uri pentru iubitorii de vin. Soiul vedetă al salonului, Busuioaca de Bohotin, va fi prezentat într-un stand special, sâmbătă, de la ora 11:00, de către gazda Dorin Popa.

"În 2009-2010, Busuioaca de Bohotin era cultivată pe zeci de hectare, iar producția era echivalentă cu cea de pe sute de hectare", a spus ironic Popa, referindu-se la succesul acestui vin, care a dus la contrafacerea sa de către unii producători. Vinul roze și dulce era preferat de tineri și de gospodine.

"Acum am evoluat. Vom avea o masă de degustare comparativă, în care vor fi prezentate toate variantele acestui soi, de la spumante și vinificat în alb, până la sec și desert", a adăugat oenologul.

Poveștile vinurilor

În cadrul salonului, orădenii vor putea descoperi poveștile diverselor soiuri de vin, prezentate de specialiști.

Astfel, sâmbătă, de la ora 14:30, coproprietarul cramei Corcova Roy&Dâmboviceanu va susține prezentarea "Pe urmele Orient Expressului la Corcova: Verticală de Syrah cu o... surpriză". Cei prezenți vor putea degusta producții ale aceluiași soi, dar din ani diferiți. Vinul, fiind un produs biologic, capătă arome noi în fiecare an, ca și cum ar fi o băutură diferită.

În plus, sâmbătă, de la ora 17:30, pasionații vor putea face un ocol al lumii "în 6 vinuri", în cadrul prezentării "Around the World with Crush", susținută de bloggerul Mihai Oprea.

Specialistul va prezenta, sâmbătă, de la ora 12:00, vinurile franțuzești din regiunea Champagne, singurele care pot purta denumirea de șampanie, în cadrul prezentării "The Many Shades of Champagne Brut Réserve". Oprea va explora personalitatea efervescentă a acestora.

Cel de-al cincilea masterclass va fi susținut de specialistul Kormos Zoltán, abordând subiectul "Tokaj: Vinuri legendare". Aceste vinuri sunt obținute printr-o tehnică specială, folosind o ciupercă care îndepărtează apa din bobul de strugure, concentrând aromele și zaharurile, ceea ce le conferă o dulceață aparte.

Demonstratie de măiestrie

În finalul conferinței de luni, Dorin Popa a realizat o demonstrație de măiestrie, desfăcând o sticlă de șampanie cu ajutorul unui pahar pentru vin, servind astfel participanții.

"Trebuie să duci paharul de-a lungul sticlei și să lovești, cu viteză, la baza gâtului. Vibrația se transmite în sticlă, iar aceasta cedează", a explicat Popa.

Metoda sabrării, provenită din franțuzescul "saber", adică a tăia cu sabia, își are originile în timpul războaielor napoleoniene. "După fiecare bătălie, Napoleon le oferea generalilor săi o șampanie. Aceștia, călare fiind, scoteau sabia și o «decapitau» pentru a putea bea. Din acest obicei a rămas expresia: «Dacă am câștigat o merit, dacă am pierdut am nevoie de ea»", a adăugat zâmbind oenologul.

Pasionații care doresc să afle mai multe povești despre vin sunt așteptați începând de vineri, în Cetatea Oradea, la cea de-a 7-a ediție a salonului Millésime.

Prețul unui bilet de intrare pentru vineri este de 50 lei, iar pentru sâmbătă și duminică, 60 lei.

Salonul Vinurilor Millésime

Vineri
- ora 15:00, deschiderea Salonului

Sâmbătă
- ora 11:00, Masterclass „Busuioaca de Bohotin, de la compromis la valoare și savoare”, susținut de prof. Dorin Popa
- ora 14:00, deschiderea Salonului
- ora 14:30, Masterclass „Pe urmele Orient Expressului la Corcova: Verticală de Syrah cu o... surpriză!”, susținut de Șerban Dâmboviceanu, coproprietar al cramei Corcova Roy&Dâmboviceanu
- ora 17:30, Masterclass „Around The world with Crush”, susținut de Mihai Oprea – wine Blogger, expert „Un vin pe zi”

Duminică
- ora 12:00, Masterclass „The many shades of Champagne Brut Réserve”, susținut de Mihai Oprea – wine Blogger, expert „Un vin pe zi”
- ora 14:00, deschiderea Salonului
- ora 16:00, Masterclass „Tokaj: Vinuri legendare”, susținut de Kormos Zoltán, diploma WSET /WSET Certified Educator
- ora 20:00, închidere eveniment

Informatii preluate si adaptate din: Bihoreanul
Etichete: Busuioaca de Bohotin crame degustare eveniment masterclass Millésime oenologie Oradea Salonul Vinurilor vinuri
Autor: Radulescu Mihai