Steagul comunei Lupșa, simbol al Marii Uniri, expus de Ziua Drapelului

Steagul comunei Lupșa, simbol al Marii Uniri, expus de Ziua Drapelului

Cu ocazia Zilei Drapelului Național, sărbătorită pe 26 iunie, Muzeul Național de Istorie a României a adus în prim-plan steagul delegației comunei Lupșa, un simbol important al evenimentului din 1 Decembrie 1918, când a avut loc Marea Unire de la Alba Iulia.

Acest steag, deosebit prin valoarea sa istorică, este clasificat în categoria „Tezaur” a muzeului și a fost expus publicului în cadrul expoziției temporare „Semper Uniti. Centenarul Desăvârșirii Unității Naționale”.

Steagul, de formă dreptunghiulară, are culorile dispuse orizontal: albastru în partea superioară, galben în mijloc și roșu în partea inferioară, fiecare dintre culori având un ciucure corespunzător la vârf.

Pânza steagului a fost realizată din lână de către femeile din Lupșa într-o singură zi și noapte. După întoarcerea delegației, steagul a fost păstrat ca simbol al unirii în casa învățătorului Sebastian Ciapa, participant la Marea Adunare Națională. Ulterior, a fost expus la Muzeul de Etnografie din comună și a devenit parte a patrimoniului Muzeului Național de Istorie a României.

Informatii preluate si adaptate din: Alba 24
Etichete: istorie Lupșa Marea Unire patrimoniu cultural steag
Autor: Radulescu Mihai