Un sondaj recent realizat de INSCOP Research arată că 65,2% dintre români simt că țara se află în pericol, în mare sau foarte mare măsură, în ultimele șase luni. Studiul a fost efectuat între 20 și 26 iunie.
Conform rezultatelor, 37,1% dintre respondenți au declarat că percepția de pericol este foarte intensă, în timp ce 28,1% au indicat o percepție mare. Pe de altă parte, 18,2% au simțit pericolul în mică măsură, iar 15,3% foarte puțin sau deloc. 1,3% dintre respondenți nu au putut oferi un răspuns.
Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a subliniat că acest sentiment de anxietate a fost amplificat de crizele recente, inclusiv pandemia și conflictul din Ucraina, care au generat o stare generală de neliniște în rândul populației.
În ceea ce privește interpretările politice ale surselor de pericol, acestea variază, dar intensitatea sentimentului de frică este constantă, indiferent de apartenența politică a respondenților. De asemenea, nu există un grup demografic care să se simtă mai puțin amenințat, ceea ce reflectă o tensiune generalizată în societatea românească.
Studiul a relevat că tinerii între 18 și 29 de ani, locuitorii din București și susținătorii partidelor USR și AUR sunt cei care simt cel mai acut această amenințare. În contrast, votanții PNL și PSD, precum și cei din zonele urbane mici, au raportat o percepție mai scăzută a pericolului.
În plus, 14,5% dintre respondenți consideră că amenințarea provine din afară, iar un procent similar o identifică în interiorul țării. Peste o treime (35,1%) cred că pericolul vine din ambele surse. Aceasta arată o diversitate de opinii cu privire la originea amenințărilor percepute.
Studiul a fost realizat prin interviuri telefonice cu un eșantion de 1.150 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, având o marjă de eroare de ± 2,9%.