Reforma învățământului liceal: noi planuri-cadru pentru specializare și competențe cheie

Reforma învățământului liceal: noi planuri-cadru pentru specializare și competențe cheie

Ministrul Educației, Daniel David, a semnat recent un ordin pentru implementarea unui Program național ce are ca scop pilotarea sistemică a planurilor-cadru în liceele de stat, particulare și confesionale.

„Avem acum două variante de planuri-cadru pentru liceu. Varianta standard, aprobată după un proces amplu de consultare, a fost concepută astfel încât să asculte opinia tuturor părților implicate”, a declarat ministrul într-un comunicat oficial.

Conform ministrului, noua variantă de planuri-cadru include modificări semnificative, printre care: accentuarea profilului și specializării, introducerea unui modul de cultură națională care reînvie gramatica, istoria și geografia României, precum și un echilibru mai bun între disciplinele de studiu pentru a dezvolta cele opt competențe-cheie. De asemenea, se propune o regândire a ofertei educaționale, care va include obligatoriu discipline relevante, și o descentralizare a deciziilor la nivelul școlii și elevului.

„Este esențial să cultivăm un nou mod de gândire, care să sublinieze că descentralizarea nu presupune eliminarea orelor, ci poate aduce ore suplimentare printr-un curriculum flexibil și un act educațional de calitate”, a adăugat David. Cei interesați de personalizarea programului la nivelul unității școlare vor avea această opțiune.

Ministrul a subliniat că aceștia sunt primii pași în procesul de reformă curriculară pentru liceu. Următoarele măsuri vor include dezvoltarea de noi programe, manuale și formarea cadrelor didactice.

Pentru a asigura relevanța conținutului educațional, echipe mixte formate din profesori din învățământul preuniversitar și universitar, împreună cu specialiști din Academia Română, vor colabora pentru a dezvolta materiale educaționale mai accesibile și adaptate la nevoile actuale ale elevilor.

Se preconizează că până la 25% din timpul dedicat unei discipline va fi alocat activităților de consolidare și remedială, iar finalizarea noilor programe este estimată pentru noiembrie 2025. Manualele vor fi regândite pentru a combina metodele tradiționale cu resursele digitale, iar licitația pentru acestea se va desfășura în decembrie 2025.

Formarea continuă a profesorilor în cadrul noului model curricular va începe în ianuarie 2026. Implementarea acestor noi modele curriculare va aduce reforme pentru prima generație de elevi din clasa a IX-a în anul școlar 2026-2027, cu o introducere graduală a acestor schimbări în anii următori.

Ministrul Daniel David se așteaptă ca aceste reforme să conducă la îmbunătățiri semnificative ale performanței educaționale în următorii cinci ani, atât la nivel național, cât și internațional.

Informatii preluate si adaptate din: Alba 24
Etichete: competențe cheie educație liceu planuri-cadru reformă curriculară
Autor: Radulescu Mihai