Importanța Zilei Mondiale a Justiției Penale Internaționale

Importanța Zilei Mondiale a Justiției Penale Internaționale

Pe 17 iulie, se marchează Ziua Mondială a Justiției Penale Internaționale, un moment dedicat progreselor în domeniul justiției la nivel global, în special prin activitatea Curții Penale Internaționale (CPI).

Data de 17 iulie semnifică adoptarea Statutului de la Roma în 1998, care a stat la baza înființării CPI, cu sediul în Haga, Olanda.

Justiția Penală Internațională se ocupă de judecarea crimelor grave, inclusiv genocid, crime de război și crime împotriva umanității, având rolul de a proteja populațiile vulnerabile.

Până în prezent, mai mult de 120 de națiuni au ratificat acest statut, printre care se numără și România, care a devenit membru în 2002.

Declarația de la Kampala din 2014 a stabilit această zi ca un simbol al angajamentului internațional față de justiția penală, subliniind importanța combaterii impunității pentru crimele care afectează securitatea globală.

CPI este considerată prima instanță penală internațională permanentă, cu 123 de state semnatare ale Statutului de la Roma, dintre care 33 provin din Africa, 19 din Asia-Pacific, 18 din Europa de Est, 28 din America Latină și 25 din Europa de Vest și Australia.

Curtea are competență în cazuri de genocid, crime împotriva umanității, crime de război și crima de agresiune, având o jurisdicție complementară față de cele naționale.

Informatii preluate si adaptate din: Alba 24
Etichete: crime de război Curtea Penală Internațională drept internațional genocid justiție penală internațională Statutul de la Roma
Autor: Radulescu Mihai