Furnizorii de telefonie pot bloca apelurile frauduloase din afara României

Furnizorii de telefonie pot bloca apelurile frauduloase din afara României

Furnizorii de telefonie din România vor avea posibilitatea de a bloca apelurile frauduloase provenite din afara țării, care afișează numere naționale false. Această decizie este parte a măsurilor luate de ANCOM pentru a combate apelurile telefonice frauduloase.

Începând cu 7 iulie 2025, furnizorii de comunicații vor putea bloca apelurile internaționale care falsifică numere românești, o practică cunoscută sub denumirea de „CLI Spoofing”.

Decizia ANCOM survine în contextul unei creșteri alarmante a fraudelor telefonice și a utilizării tot mai frecvente a inteligenței artificiale pentru a înșela utilizatorii.

„În contextul creșterii semnificative a cazurilor de utilizare frauduloasă a resurselor de numerotație, ANCOM a identificat și impune o serie de măsuri pentru limitarea fenomenului denumit ‘CLI Spoofing’ – falsificarea numărului afișat la primirea unui apel.

Implementarea acestor măsuri are ca scop reducerea semnificativă a incidenței unor astfel de cazuri. După o analiză aprofundată și consultări cu principalii furnizori de servicii de comunicații electronice și cu reprezentanții Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, ANCOM a stabilit că blocarea apelurilor inițiate din afara teritoriului României, care afișează în mod fals anumite numere naționale, este cea mai fezabilă soluție pentru combaterea acestui fenomen”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției, transmis miercuri Agerpres.

Aplicarea acestei soluții tehnice are ca obiectiv o reducere semnificativă a incidentelor de CLI Spoofing, în special în cazurile în care un utilizator este contactat în numele unei entități oficiale. Aceasta include situațiile în care datele de contact ale utilizatorilor au fost obținute prin interacțiuni cu materiale de tip deepfake generate de inteligența artificială.

Pe de altă parte, ANCOM subliniază că măsurile tehnice nu pot eradica complet cazurile de fraudă, motiv pentru care utilizatorii sunt încurajați să fie prudenți și să ia măsuri de precauție atunci când primesc apeluri de la numere suspecte.

Astfel, utilizatorii sunt sfătuiți să verifice identitatea apelantului, să nu divulge date personale prin telefon (inclusiv informații de identificare, date bancare, parole, PIN-uri etc.), să își actualizeze constant softurile și aplicațiile de pe telefon și să raporteze aceste situații autorităților competente.

Decizia ANCOM de blocare a numerelor false va putea fi implementată începând cu 7 iulie 2025.

„Această măsură nu se aplică în situațiile în care furnizorii pot stabili cu certitudine că sunt utilizate legitim numere din PNN (Planul Național de Numerotație) ca identificator al liniei apelante, chiar și atunci când apelurile sunt primite pe rute internaționale.

Principalele situații de apeluri legitime includ apeluri de la numere din PNN către utilizatori ai unor numere mobile străine aflați în roaming în România, precum și apeluri care provin de la numere din PNN către utilizatori aflați în străinătate, care au activată funcția de redirecționare a apelului către un număr național”, subliniază ANCOM.

Identificarea Liniei Apelante sau a expeditorului mesajelor (CLI - Calling Line Identification) este o funcționalitate esențială a rețelelor publice de comunicații electronice, care permite afișarea numărului apelantului pe dispozitivul destinatarului înainte de preluarea apelului.

Prin afișarea numărului apelantului, destinatarii pot decide dacă răspund sau nu la un apel, pot filtra apelurile nedorite și pot identifica rapid sursa unei comunicări.

În mediul de afaceri, identificarea liniei apelante optimizează gestionarea relațiilor cu clienții, permițând departamentului de call-center să personalizeze interacțiunile cu aceștia.

Funcționalitatea joacă, de asemenea, un rol critic în apelurile de urgență, facilitând localizarea apelantului. Totuși, utilizarea acestei funcționalități prezintă și riscuri semnificative, mai ales în contextul creșterii utilizării tehnologiilor IP.

Manipularea sau falsificarea identității liniei apelante (CLI Spoofing) este o practică din ce în ce mai frecventă, utilizată în fraude sau apeluri nedorite efectuate prin mijloace automate”, notează ANCOM.

Reprezentanții Autorității adaugă că utilizarea identificării liniei apelante în rețelele IP introduce provocări suplimentare în ceea ce privește autentificarea și protecția identității apelantului, deoarece numărul afișat poate fi generat incorect sau modificat în tranzitul prin diverse rețele.

Etichete: ANCOM apeluri internaționale cli spoofing fraude telefonice măsuri de securitate protecția utilizatorilor telecomunicații
Autor: Radulescu Mihai