Recent, a fost semnat contractul pentru reabilitarea și modernizarea drumului Mănăstirilor și al Sihaștrilor, care se întinde pe o lungime de 38,09 kilometri. Acest drum, identificat prin codul DJ 750 C, pornește din Sălciua, traversând Ponor, Râmeț și Stremț, și se termină la Teiuș.
Drumul are un rol important în conectarea microregiunii Munților Apuseni cu microregiunea Mureșului, facilitând accesul la rețeaua europeană de transport prin Autostrada A 10 și Drumul Național 1. Proiectul este finanțat prin Programul Regiunea Centru 2021-2027.
Lucrările de modernizare vor fi realizate pe două tronsoane: primul tronson, cu o lungime de 14,097 km, va conecta DN 75, Sălciua de Sus, cu DJ 107 I, Ponor, iar al doilea tronson, de 23,996 km, va lega DJ 107 I, Râmeț, de DN 1, Teiuș.
Proiectul va include atât modernizarea structurii rutiere, cât și lucrări de reabilitare, acostamente, construcția de poduri, amenajarea drumurilor laterale și a rigolelor, precum și instalarea de semnalizare rutieră. De asemenea, se vor amenaja stații de încărcare pentru autovehicule electrice, stații de autobuz și piste pentru bicicliști.
Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a subliniat importanța acestui drum, descriindu-l ca fiind o legătură esențială între locuri cu o semnificație spirituală profundă. Acesta oferă oportunități de dezvoltare pentru zona Munților Apuseni, continuând proiectul Transapuseni.
Drumul Mănăstirilor și al Sihaștrilor este nu doar o arteră de circulație, ci și un traseu care reflectă istoria și credința comunităților locale, traversând peisaje naturale deosebite. De asemenea, pe parcurs se află Mănăstirea “Sub Piatră”, un monument istoric din 1797, și Peștera “Huda lui Papară”, cunoscută pentru legendele sale.