Postul Adormirii Maicii Domnului reprezintă una dintre cele mai importante perioade de post din calendarul ortodox, având o durată de două săptămâni. Acesta este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii, având loc anual între 1 și 15 august.
În 2025, postul va începe pe 1 august și se va încheia pe 15 august, coincizând cu celebrarea Adormirii Maicii Domnului, o sărbătoare semnificativă pentru credincioși. De asemenea, ultima zi în care se poate consuma mâncare „de dulce” este 31 iulie, zi în care se organizau mese festive în familie.
În tradițiile populare, Lăsata Secului este marcată prin diverse obiceiuri, cum ar fi strângerea resturilor de mâncare și arderea acestora, un ritual menit să purifice și să alunge spiritele rele. De asemenea, în unele regiuni, se aprind focuri pe dealuri, simbolizând purificarea.
Postul are rădăcini istorice în secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început să se dezvolte. De-a lungul timpului, durata postului a fost uniformizată, stabilindu-se începutul acestuia la 1 august și finalul pe 15 august. Biserica recomandă, în această perioadă, citirea paraclisului Maicii Domnului și a altor rugăciuni.
În ceea ce privește regulile alimentare, în zilele de luni, miercuri și vineri, se ajunează până la ora 15:00, consumându-se doar mâncare uscată. Marțea și joia sunt rezervate consumului de legume fierte, iar sâmbăta și duminica se permite untdelemnul și vinul. De sărbătoarea Schimbării la Față se poate consuma pește.
Tradițiile asociate cu Adormirea Maicii Domnului includ diverse obiceiuri, cum ar fi schimbarea pălăriei cu căciula de către bărbați, dar și interdicții legate de scăldatul în apă și dormit pe prispă. Această perioadă marchează începutul sezonului nunților și târgurilor de toamnă, fiind considerată propice pentru semănăturile de toamnă.