Atenție la jucării: riscuri de sufocare și imobilizare pe piața europeană

Atenție la jucării: riscuri de sufocare și imobilizare pe piața europeană

În ultima perioadă, mai multe jucării disponibile pe piața din România au fost incluse în alertele europene referitoare la riscurile pentru sănătatea utilizatorilor. Conform informațiilor furnizate de InfoCons, aceste produse pot prezenta riscuri de sufocare, imobilizare, leziuni sau afectarea auzului.

Produsele menționate în sistemul european de alertă sunt disponibile în magazine și pe platforme online din Uniunea Europeană. De-a lungul anului trecut, au fost emise peste 650 de alerte pentru diverse tipuri de jucării, inclusiv puzzle-uri, păpuși și jucării pentru plajă, fiecare alertă având riscuri specifice.

Printre cele mai recente exemple de jucării neconforme se numără:

  • Puzzle balls, marca SUCCESS COURIER: Risc chimic și sufocare. Compartimentul bateriei se poate deschide ușor, expunând bateriile, care pot fi înghițite de copii, provocând leziuni gastro-intestinale.
  • Pop it, marca Kiabi: Risc chimic. Produsul conține ftalați în cantitate excesivă, care pot dăuna sănătății copiilor, afectând sistemul lor reproductiv.
  • Revolver de jucărie, marca Wicke: Risc de vătămare a auzului. Nivelul de presiune acustică este prea ridicat, putând provoca pierderea auzului.
  • Tricicletă de jucărie, marca SporTrike: Risc de imobilizare și leziuni. Jucăria se poate demonta în timpul utilizării, punând în pericol copiii care ar putea avea picioarele prinse.
  • Set de jucării pentru plajă: Risc de sufocare. Conține părți mici care pot fi înghițite de copii.
  • Playmat, marca MiniDream: Risc de sufocare și imobilizare. Buclele de pe jucărie sunt suficient de mari pentru ca un copil să rămână prins, iar materialul de umplutură este accesibil, putând provoca sufocare.
Informatii preluate si adaptate din: Alba 24
Etichete: alertă InfoCons jucării riscuri sănătate siguranță
Autor: Radulescu Mihai