Volodimir Zelenski: Trump trebuie să recunoască faptul că Putin este un obstacol în calea păcii

Volodimir Zelenski: Trump trebuie să recunoască faptul că Putin este un obstacol în calea păcii

„Trump trebuie să creadă că Putin chiar minte. Iar noi ar trebui să ne asumăm responsabilitățile. Este esențial să abordăm această problemă cu sensibilitate, pentru a demonstra că nu suntem noi cei care încetinesc procesul”, a declarat Zelenski, într-o discuție cu un grup restrâns de jurnaliști în biroul său de la administrația prezidențială din Kiev.

Zelenski a promis că se va deplasa joi în Turcia, indiferent de prezența lui Putin la discuții. El a menționat că a convenit să se întâlnească cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, la Ankara, dar va fi pregătit să zboare la Istanbul dacă liderul rus se va prezenta. „Dacă Putin nu vine și își joacă jocurile, aceasta va fi o dovadă că nu dorește să pună capăt războiului”, a afirmat Zelenski marți.

Alegeri 2025

08:03 Promisiunile electorale ale candidatului Nicușor Dan. Cum vrea primarul Capitalei să conducă România în contextul unui război la graniță.

08:02 Promisiunile electorale ale candidatului George Simion. Ce soluții propune pentru a scoate România din criza politico-economică.

22:29 Maia Sandu, apel la vot și mesaj de susținere pentru Nicușor Dan: „Îți admir decența, rezistența, respectul pentru adevăr”.

20:56 Reacția premierului Poloniei la vizita „pro-rusului român George Simion” la Varșovia: „Totul este clar”.

Propoziții surprinzătoare din partea lui Putin

În weekend, Putin a anunțat pe neașteptate la Kremlin, târziu în noapte, că propune negocieri directe Rusia-Ucraina la Istanbul. Zelenski a răspuns afirmând că îl va aștepta pe Putin personal în Turcia joi.

Trump, aflat într-o vizită în Arabia Saudită, a sugerat ideea unei întâlniri în trei cu Putin și Zelenski, declarând luni: „Cred că cei doi lideri vor fi acolo. Mă gândeam să merg acolo cu avionul”.

Zelenski a declarat că speră ca Trump să vină într-adevăr în Turcia. „Dacă Trump vine, îl va determina și pe Putin să se prezinte”, a spus el. „Trump poate ajuta cu adevărat. Prezența SUA poate oferi garanții importante”, a subliniat Zelenski.

Trimisul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a sugerat, de asemenea, posibilitatea unui summit tripartit. „Aceasta ar putea fi o întâlnire cu adevărat grozavă... Sperăm că va veni și președintele Putin, iar apoi va fi prezent și președintele Trump”, a declarat el pentru Fox News.

Întrebări despre prezența lui Putin

Cu toate acestea, există puține semne că Putin este pregătit să călătorească. Deși nu a exclus în mod direct această posibilitate, comentariile de la Kremlin sugerează că Rusia va trimite mai degrabă o echipă de negociere de nivel inferior la Istanbul.

„Delegația noastră va fi acolo și va aștepta partea ucraineană”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, marți seara.

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a afirmat că Rusia dorește să folosească orice discuții pentru a aborda „cauzele profunde” ale conflictului, așa cum le percepe Moscova, inclusiv „denazificarea” Ucrainei și încorporarea oficială în Rusia a teritoriilor anexate - sugerând că retorica dintre cele două părți este încă foarte divergentă.

Zelenski a spus că, în opinia sa, fără o încetare a focului convenită de lideri, nu are sens să înceapă discuții la nivel inferior. „Vreau să înțelegeți de ce m-aș întâlni cu Putin. Nu vom putea fi de acord cu totul acum. Este imposibil. Avem abordări diferite ale vieții, viziuni diferite asupra lumii. Dar trebuie să găsim o modalitate de a pune capăt războiului”, a afirmat el. Dacă el și Putin ar putea conveni asupra unei încetări a focului, a adăugat Zelenski, atunci delegațiile de nivel inferior s-ar putea întâlni pentru a începe să stabilească detaliile următoarelor etape.

Liderul ucrainean a amintit de discuțiile anterioare din Arabia Saudită, când americanii au acționat ca intermediari între delegațiile rusă și ucraineană, și nu s-a putut conveni asupra unei încetări totale a focului de durată. „Fără semnale din partea liderilor sau fără o reuniune a liderilor, acest format nu funcționează”, a subliniat el.

Cu toate acestea, la insistențele jurnaliștilor, el a refuzat să excludă trimiterea unei delegații de nivel inferior la Istanbul pentru discuții. „Nu știu. Sunt sincer. Poate că americanii, poate că cineva va dori cu adevărat să relanseze acest format. Nu știu”, a spus el.

Sancțiuni și perspective

În cazul în care nu se va ajunge la niciun acord în timpul întâlnirilor care vor avea loc în Turcia săptămâna aceasta, marea întrebare este dacă europenii îl pot convinge pe Trump să se alăture lor în planurile de creștere a presiunii asupra Moscovei.

Zelenski a declarat că speră ca noi sancțiuni vor fi pe ordinea de zi, dacă reuniunile de joi nu vor avea rezultate. „Cred că președintele Trump nu este împotriva impunerii de sancțiuni și consider că există voință politică în Congres pentru a vota aceste sancțiuni. Cred că americanii sunt foarte aproape de impunerea acestor sancțiuni”, a comentat Zelenski. El a adăugat că în zilele următoare vor avea loc consultări - „dacă îmi permiteți, nu voi spune unde sau când”, a menționat președintele - în cadrul cărora europenii vor fi informați cu privire la viitoarele planuri de sancțiuni ale SUA.

În ultimele săptămâni, președintele ucrainean a navigat cu abilitate printr-o situație diplomatică delicată, Kievul încercând să se mențină de partea administrației Trump. După întâlnirea dezastruoasă de la Casa Albă de la sfârșitul lunii februarie, Zelenski pare să fi reușit să îmbunătățească relația, culminând cu o întâlnire pozitivă în marja funeraliilor Papei Francisc la Vatican, luna trecută.

Întrebat ce i-a spus lui Trump pentru a-l convinge din nou, Zelenski a refuzat să răspundă: „Nu vă voi spune. Cunosc motivele; în opinia mea, știu de ce am avut o discuție atât de bună. Dar nu pot spune, pur și simplu nu pot”, a declarat liderul de la Kiev.

Oficialii britanici și francezi au discutat în mod regulat cu omologii ucraineni de la eșecul de la Casa Albă și au oferit îndrumări cu privire la modul în care pot fi reparate relațiile cu administrația americană.

Zelenski a declarat că legătura cu aliații europeni a fost mai strânsă și mai frecventă ca niciodată și că președintele francez, Emmanuel Macron, a fost unul dintre cei „doi sau trei” lideri cu care a comunicat frecvent la telefon. „El are o abordare foarte creativă... Este un om care își asumă riscuri. Iar cei care își asumă riscuri pot fi diferite tipuri de oameni, dar toți sunt concentrați pe rezultate. Ei nu se pun mai presus de orice altceva”, a comentat Zelenski.

După vizita sa în Turcia, Zelenski este așteptat să viziteze Albania pentru o întâlnire a politicienilor europeni, vineri, iar apoi ar putea călători la Roma, unde a sugerat că ar putea participa la slujba inaugurală a noului papă, Leon al XIV-lea, după ce a avut o convorbire telefonică pozitivă cu acesta la începutul acestei săptămâni. „Cred că s-ar putea întâmpla duminică”, a spus Zelenski. „Dacă se rezolvă. Nu știm ce va aduce săptămâna aceasta. Am ajuns la momentul în care nu știm ce se va întâmpla mâine”, a mărturisit președintele Ucrainei.