Românii reduc consumul de pâine, în ciuda recoltelor record de grâu

Românii reduc consumul de pâine, în ciuda recoltelor record de grâu
Pexels-AlphaTradeZone

În ultimele luni, românii au început să consume mai puțină pâine, o tendință influențată în mare parte de creșterea prețurilor. Deși anul acesta a fost marcat de o recoltă record de grâu, cu peste 12 milioane de tone, prețul pâinii a crescut cu 9,4% comparativ cu anul precedent, conform datelor INS.

Bucuria de a avea pâine la masă s-a diminuat, iar mulți români au început să cumpere porții mai mici sau să reducă frecvența consumului. Aurel Popescu, președintele ROMPAN, subliniază că majorarea prețurilor a determinat oamenii să fie mai atenți la risipa alimentară, ceea ce este benefic.

Brutăriile au observat scăderi semnificative ale vânzărilor, unele raportând o diminuare de până la 10% în doar câteva luni. Mulți consumatori optează pentru pâinea ieftină, iar franzela continuă să fie preferata românilor. În primele opt luni ale acestui an, producția de pâine a atins 32.000 de tone, comparativ cu 47.500 de tone în întreg anul anterior.

Etichete: consum grâu pâine prețuri România scădere vânzări
Autor: Paraschiv Dumitru